Grekland, Belgien .. Dessa länder som visar vägen för Försvarseuropa

Sedan begreppet europeiskt försvar återuppstod efter valet av president Macron 2017 och starten av ett aktivt men hur kaotiskt samarbete med Berlin, har framstegen på området varit blandade. På europeisk nivå råder det inte längre någon tvekan om att det strukturerade permanenta samarbetet, eller PESCO, representerar ett kraftfullt format för att stödja detta europeiska samarbete, och den senaste versionen av projekt som presenterades den 16 november 2021, markerar i detta avseende en tydlig förändring mot tekniskt och industriellt samarbete inriktat på operativa mål och förkortade tidtabeller, i enlighet med de väpnade styrkornas behov. Inom området för stora industriprogram är resultaten mycket mindre smickrande, eftersom av de 6 stora fransk-tyska samarbetsprogrammen som tillkännagavs 2017 är endast 3 fortfarande aktiva (Euromale, FCAS och MGCS), de andra 3 (MAWS, Tigre 3 och CIFS) efter att ha sett sina utsikter försämras avsevärt under de senaste månaderna.

endo atmosfär missil twister Militära allianser | Försvarsanalys | Belgien
TWISTER-programmet, avsett att motverka nya ballistiska och hypersoniska hot, är ett av de mest ambitiösa projekten som genomförs av European Structured Permanent Cooperation, eller PESCO.

Men det är inom området för operativt samarbete och det uttalade målet att uppnå europeisk strategisk autonomi, som är kära för den franske presidenten som har gjort honom till Alfa och Omega i sin försvarspolitik, som resultaten var den mest nedslående. Den dynamik som Emmanuel Macron önskade, baserad på en global drivkraft från européer att ta sitt eget försvar såväl som sina strategiska intressen, utan att avsäga sig allianser men utan att vara beroende av dem, stötte på starkt motstånd från alla ledare. Européer, bl.a. Tyskland, som ibland till och med är det mest våldsamma inför franska förslag, vilket var fallet med utvidgningen av den franska kärnvapenavskräckningen till några av dess grannar. Trots dessa svidande motgångar har den franska verkställande makten inte ändrat kurs och fortsätter att predika i hopp om en mycket osannolik medvetenhet om européerna själva.

Fransk-belgiskt samarbete kring CaMo-programmet

Frankrike har dock gjort betydande framsteg på området för militärt samarbete med två europeiska länder under de senaste åren. För det första var det Belgien som, efter att ha valt att ersätta sina F-16 med amerikanska F-35A, och därigenom väckt vrede hos många franska kommentatorer som ofta saknar objektivitet i ämnet, inledde tekniskt samarbete.industriellt och operativt med Frankrike och armén, som en del av CAMO-programmet, för motoriserade kapaciteter. Utöver en beställning på 382 Griffon Multi-Role Armored Vehicles och 60 Jaguar Reconnaissance and Combat Armored Vehicles, syftar detta program till att dela, med de belgiska landstyrkorna, den operativa strukturen, men också kommunikations- och kontrollsystemen. SCORPION system, såväl som doktriner och utbildning med arméförband, för att uppnå optimal interoperabilitet mellan de två väpnade styrkorna.

VBMR Griffon Mali Militära allianser | Försvarsanalys | Belgien
Armén har börjat distribuera sina nya VBMR Griffons till Mali som en del av Operation Barkhane

Detta samarbete, som inleddes 2019, kommer snart att hitta sin första operativa tillämpning, eftersom den belgiska armén planerar att sätta in i Mali tillsammans med de franska styrkorna i Operation Barkhane, en komplett taktisk undergrupp mellan vapen, basenheten anställd av armén, som samlar globala engagemangsförmåga kring ett företag genom att samla operativa förmågor som tillhandahålls av andra enheter (ingenjörer, transmission, artilleri, etc.). För att stärka denna operativa symbios med de franska väpnade styrkorna meddelade de belgiska myndigheterna för två veckor sedan förvärvet av 9 CAESAR artillerisystem, medan DGA för sin del bekräftade att VBAE-programmet, syftade till att ersätta VBL lätta pansarfordon, kommer att ledas gemensamt av fransk och belgisk industri.

Fransk-grekiskt samarbete gentemot Turkiet


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Försvarsanalys | Belgien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna