En schweizisk parlamentskommitté kommer att analysera förutsättningarna för valet av F-35 i Schweiz

De schweiziska myndigheternas val av F-35A och luftvärnssystemet Patriot för moderniseringen av flygvapnet och det schweiziska luftförsvaret i juni förra året hade fått mycket bläck att flöda, inklusive digitalt, på båda sidor om Alperna. Fram till ett improviserat möte mellan USA:s president Joe Biden och Guy Parmelin, hans schweiziska motsvarighet,Den schweiziska pressen gav Rafale Franska, men också det fransk-italienska luftvärnssystemet SAMP/T, gynnades allmänt av tävlingen, och bara en vecka från de officiella tillkännagivandena. Till den grad att till och med Dassault Aviation hade förutsett denna framgång och börjat förbereda sin kommunikation om detta ämne. Inte förr hade mötet ägt rum med den amerikanske presidenten, som hade kommit till Genève för att träffa Vladimir Poutine, när den schweiziska pressen informerades, mindre än 48 timmar senare, att F-35A som Patriot skulle vara vinnarna.

När beslutet tillkännagavs specificerade de myndigheter som ansvarade för processen att Lockheed-Martin F-35A hade överträffat alla sina konkurrenter i nästan alla utvärderingskategorier och hade ett totalt betyg som är mycket högre än de andra konkurrenternas, vilket , återigen, gick helt emot de många inofficiella uttalanden som gjorts under de föregående veckorna och förmedlas av fackpressen, vilket just gav samma tydliga fördel till Rafale franska. Försvårande nog förstördes arbetsdokumenten från Armassuisse, organisationen som var ansvarig för utvärderingsprocessen av de olika enheterna, vilket gjorde det möjligt att endast ta hänsyn till den slutliga avslutningen av processen, och inte för att utvärdera den. tävlingens 2 år.

IMG 3537 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Le Rafale French fick storfavoriten i den schweiziska tävlingen under tävlingens sista månader, fram till mötet mellan president Joe Biden och Guy Parmelin i Genève

Tillfrågad om vissa minst tveksamma resultat av denna utvärdering, som det faktum att F-35A verkade vara det mest ekonomiska flygplanet att använda för Bern även om det amerikanska flygvapnet samtidigt var -även startade en armbrytning med den amerikanska kongressen för att minska volymen av F-35A som beställts just på grund av kostnaderna för innehav "mycket högre" än prognoserna, dessa argumenterade på det faktum att det inte var deras ansvar att verifiera verkligheten av data som överförs av tillverkarna. Med andra ord skulle Armassuisse ha tagit till nominellt värde de uppgifter som Lockheed-martin tillhandahållit när det gäller ägarkostnader, utan att ens notera att de skilde sig mycket. data publicerade av USAF och Försvarskommittén i USA:s representanthus. Dessutom verkar det som om kriterierna för industriellt samarbete, just de som utgjorde en stor tillgång för Dassault Aviation som för Airbus DS, skulle ha varit avsevärt undervärderade i processen, till förtret för de schweiziska tillverkarna själva, de största förlorarna i det här fallet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna