En schweizisk parlamentskommitté kommer att analysera förutsättningarna för valet av F-35 i Schweiz

De schweiziska myndigheternas val av F-35A och luftvärnssystemet Patriot för moderniseringen av flygvapnet och det schweiziska luftförsvaret i juni förra året hade fått mycket bläck att flöda, inklusive digitalt, på båda sidor om Alperna. Fram till ett improviserat möte mellan USA:s president Joe Biden och Guy Parmelin, hans schweiziska motsvarighet,Den schweiziska pressen gav den franska Rafale, men också det fransk-italienska SAMP / T luftvärnssystemet, allmänt gynnat av tävlingen, och bara en vecka från de officiella tillkännagivandena. Till den grad att till och med Dassault Aviation hade förutsett denna framgång och börjat förbereda sin kommunikation om detta ämne. Inte förr hade mötet ägt rum med den amerikanske presidenten, som hade kommit till Genève för att träffa Vladimir Poutine, när den schweiziska pressen informerades, mindre än 48 timmar senare, att F-35A som Patriot skulle vara vinnarna.

När beslutet tillkännagavs specificerade de myndigheter som ansvarade för processen att Lockheed-Martin F-35A hade utklassat alla sina konkurrenter i nästan alla bedömningskategorier och hade en total poäng mycket högre än de andra konkurrenternas, vilket , återigen, gick helt emot de många inofficiella uttalanden som gjorts under tidigare veckor och förmedlats av fackpressen, vilket exakt gav samma nettofördel till franska Rafale. Försvårande nog skulle arbetsdokumenten från Armassuisse, det organ som var ansvarig för utvärderingsprocessen av de olika enheterna, ha förstörts, vilket gör det möjligt att endast ta hänsyn till den slutliga avslutningen av processen, och inte för att utvärdera den. under de 2 år som pågick tävlingen.

Fransmannen Rafale fick den schweiziska tävlingens storfavorit under tävlingens sista månader, fram till mötet mellan president Joe Biden och Guy Parmelin i Genève.

Tillfrågad om vissa minst tveksamma resultat av denna utvärdering, som det faktum att F-35A verkade vara det mest ekonomiska flygplanet att använda för Bern även om det amerikanska flygvapnet samtidigt var -även startade en armbrytning med den amerikanska kongressen för att minska volymen av F-35A som beställts just på grund av kostnaderna för innehav "mycket högre" än prognoserna, dessa argumenterade på det faktum att det inte var deras ansvar att verifiera verkligheten av data som överförs av tillverkarna. Med andra ord skulle Armassuisse ha tagit till nominellt värde de uppgifter som Lockheed-martin tillhandahållit när det gäller ägarkostnader, utan att ens notera att de skilde sig mycket. data publicerade av USAF och Försvarskommittén i USA:s representanthus. Dessutom verkar det som om kriterierna för industriellt samarbete, just de som utgjorde en stor tillgång för Dassault Aviation som för Airbus DS, skulle ha varit avsevärt undervärderade i processen, till förtret för de schweiziska tillverkarna själva, de största förlorarna i det här fallet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT