Rafale mot atomubåt: i Brasilien kopplar E. Macron samman de två ämnena

I september 2009, under ett officiellt besök i Brasilien, tillkännagav Frankrikes president Nicolas Sarkozy ordern för 36 krigare Rafale för landets flygvapen, vilket framkallade president Lulas förvåning och sedan raseri. Faktum är att även om diskussioner pågick om detta ämne, var ordern fortfarande långt ifrån säkerställd för den nya Dassault Aviation-jaktplanen.

Långt ifrån att tvinga fram brasilianarnas hand, fördömde denna manöver chanserna Rafale i Brasilien. Tre år senare meddelade Brasília att man vänder sig till den nya JAS 39 Gripen E/F från svenska Saab, för att modernisera sina flygvapen, med en första order på 36 flygplan, med lokal tillverkning och betydande tekniköverföringar.

Sedan dess har chanserna att se Rafale flög under en brasiliansk kokarda, verkade skräp. Men under sitt officiella besök i Brasília denna vecka hänvisade president Macron återigen till ett eventuellt fransk-brasilianskt samarbete kring flaggskeppet för fransk flygteknik.

Och av goda skäl, i en annan fil, byggandet av sin första kärnvapenattackubåt, skulle Brasilien hamna i ett tekniskt återvändsgränd, vilket skulle kräva hjälp från Frankrike, vilket skulle sätta Paris i en privilegierad position, för att försöka en ny förhandling, angående fransk fighter.

Den brasilianska kärnvapenattackubåten, Alvaro Alberto, i ett återvändsgränd?

Brasília åtog sig faktiskt att designa och bygga dess första kärnvapenattackubåt, Alvaro Alberto. För att göra detta vände sig Brasilien till fransk know-how och beställde fyra konventionella ubåtar av Scorpène-typ för tillfället.

ubåten Tonelero Brasilien
Den franske presidenten deltog i invigningen av Tonelero, den tredje ubåten av Scorpene-typ byggd i Brasilien med hjälp av Naval Group.

Det var också för att delta i invigningen av den fjärde enheten i denna klass, Tonelero-ubåten, som president Macron åkte till Brasilien den här veckan, vilket också lät honom träffa president Lula.

Men Emmanuel Macrons besök verkar inte ha begränsats till protokoll och diplomatiska överväganden. Den franske presidenten förklarade faktiskt vid detta tillfälle att Frankrike skulle vara "vid sidan av" Brasilien i konstruktionen av dess ubåtar, medan president Lula flera gånger har hänvisat till de senaste veckorna, med behov av stöd från Brasilien, angående kunskapen om kärnkraftsdelen, dess ubåt.

För om Frankrike, och Naval Group, redan är fullt engagerade i konstruktionen av Alvaro Alberto, som påbörjades i oktober förra året, hade de, fram till nu, begränsat sig till design och assistans vid konstruktion lokalt, av själva ubåten. Kärnkraftspannrummet skulle designas av brasilianska ingenjörer och industri.

Stöd från Frankrike inleddes av det amerikanska och brittiska AUKUS-initiativet

Denna division svarade, när den förhandlades fram, på tysta internationella regler om kärnubåtsteknik. Faktum är att inget av de fem länder som behärskar denna avancerade teknik, de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, har hittills gått med på att sälja kärnkraftsdrivna ubåtar, och ännu mindre att överföra den nödvändiga tekniken, till ett annat land, även om Sovjetunionen, sedan Ryssland efter det, hade gått med på att hyra en SSGN till Indien i tio år.

AUKUS SSN
SSN AUKUS-programmet som sammanförde USA, Storbritannien och Australien krossade det tysta avtalet om förbudet mot export av kärnkraftsdriven ubåtsteknik som var en referens mellan de 5 permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Försvarsanalys | Brasilien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

7 Kommentarer

 1. God morgon. Vapenindustrin är inte en värld av vårdbjörnar men det kan finnas fransk-svenskt samarbete att utnyttja för att definitivt knyta Sverige till FCAS-programmet. Den här gången kan det vara upp till Frankrike att visa sin lojalitet i byggandet av en samordnad europeisk BITD...

 2. Tillåt mig min förvåning efter den här artikeln, för 3 dagar sedan skrev du en artikel om möjligheten att förföra Sverige att gå med i FCAS och idag försöker en av bidragsgivarna utesluta dem från sin huvudmarknad. Det kommer inte att hjälpa...

  • Det här är två separata filer. Tro inte att Dassault eller Emmanuel Macron kommer att sitta på €7 eller €8 miljarder för 36 Rafale, för att bevara Saab och dess goda relationer med Stockholm. Då Stockholm inte tvekar att försöka torpedera försäljningen av de fyra franska ubåtarna till Nederländerna, två timmar efter det officiella tillkännagivandet av Haags val.

 3. Jag hör det bra. Affärer är affärer. Stora politiska ambitioner möter ofta företagens mycket rationella strategier. Och när politikerna spelar på möjligheter i samförstånd med dessa företag får vi något schizofrena tal. Kort.

  • Som sagt ovan måste vi också ha i åtanke svensken Kockums och hans partner Damen, angående segern för Naval Group i Nederländerna. När det står miljarder och tusentals jobb på spel under flera år finns det inte längre en partner som kan hålla ihop, på den ena eller andra sidan. Det är spelet...

 4. Vi visste att sedan Aukus, Navalgroup befann sig med en fin tillgång på arsenaler för SSN efter tillverkningen av våra (vilket också görs i slow motion).
  Detta är ett utmärkt tillfälle att kasta en sten i dammen.

  Speciellt eftersom vår SSN har en ENORM fördel gentemot konkurrenterna: den arbetar på anrikat uran på civil och inte militär nivå. Det är en detalj som förändrar allt.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna