Vad är rekordet av Emmanuel Macrons femåriga mandatperiod när det gäller försvar?

- Annons -

Med en ny ökning med 1,7 miljarder euro i armébudgeten för 2022, vilket ger den till 40,9 miljarder euro, dvs. nästan 9 miljarder euro sedan 2017, bekräftar regeringen och försvarsministern Florence Parly stricto-senso överensstämmelse med 2019-2025 militär programmeringslag och de löften som Emmanuel Macron gav under den tidigare presidentkampanjen. Denna ökning, till stor del riktad mot moderniseringsbehov när det gäller utrustning, kommer att göra det möjligt 2022 att beställa nästan 400 nya Griffon-, Serval- och Jaguar -pansarfordon från Scorpion -programmet, samt 12.000 416 HK50 -gevär, och starta moderniseringen av 245 Leclerc -tankar. Samtidigt kommer arméerna att ta emot 8 pansarfordon, 90 NH3-helikoptrar, Alsace-luftfartsförsvarsfregatten, ubåten Duguay-Trouin kärnvapenattack, samt 330 A2 MRTT Phoenix-tankplan, 400 A4M samt 2 moderniserade ubåtar Maritimt patrullflygplan Atlantique XNUMX.

Slutligen kommer tre observations- och kommunikationssatelliter att sättas i omloppsbana, medan alla de stora program som har tillkännagivits under de senaste åren, såsom tredje generationens kärnbåtslanseringsfartyg, Fleet Supply Buildings, High Seas Patrollers, den nya generationens kärnvapenflygplan, FCASs stridsflygplan eller till och med Euromale -drönaren kommer att finansieras i enlighet med behoven. Vi kan dock inte sammanfatta rekordet av Emmanuel Macrons femåriga mandatperiod när det gäller försvar till denna enda respekt för den militära programmeringslagen. Och om viktiga framsteg, ibland viktiga för arméerna, har gjorts, kan vi säga att denna femårsperiod kommer att ha varit en framgång på detta område, för Frankrike, liksom för dess president?

En katastrofal start på mandatet

Som alla fortfarande minns hade det varit svårt att göra ett mer katastrofalt inträde än denna början av mandatet på försvarsområdet, med en högprofilerad stabschefs dundrande avgång och den snabba avgången från ministerens minister Försvarsmakten Sylvie Goulard knappt en månad efter utnämningen, mot bakgrund av fiktiva modemjobb i Europaparlamentet. Besättningen av ersättare för dessa två nyckelpositioner gav också upphov till oro, med general François Lecointre, en krigshjälte men saknade synlighet eftersom han inte hade genomgått en traditionell tjänst som stabschef för armén som han är. Vanligt att göra det , och Florence Parly, som inte hade någon erfarenhet av försvarsfrågor när hon tillträdde sin tjänst. Sommaren 2017 fanns det därför många bekymmer, särskilt inom det industriella försvarsområdet och inom arméerna, efter de två femåriga mandatperioderna av Nicolas Sarkozy och François Hollande, som båda hade testat dem kraftigt, och desto mer så att armébudgeten 2017 avbröts från en del av de höjningar som planeras för finansieringen av Opex, en kris i början av general Pierre de Villiers avgång.

- Annons -
macron parly Analyserar försvar | Stridsflygplan | Maritime Patrol Aviation
Utan att någonsin försöka sätta sig i förgrunden lyckades Florence Parly, trots prognoserna, lägga sin sida på Försvarsmaktens ministerium och hantera den effektivt under nästan hela femårsperioden.

För att återfå kontrollen inledde republikens president, biträdd av sin nya stabschef för försvarsmakten och hans försvarsminister i inlärningsfasen, utarbetandet av en strategisk översyn för att styra den nya militärens inriktning Programmeringslag som han avsåg att utgöra grundpelaren i hans försvarspolitik under femårsperioden. Men å andra sidan, oro uppstodeftersom den nya presidenten hade infört ett strikt tvådimensionellt ramverk för denna övning: respekt för de väpnade styrkor som fastställdes i vitboken 2013 och en ökning av de väpnade styrkornas budgetresurser begränsade till 1,7 euro miljarder per år i 4 år, sedan till 3 miljarder euro per år under de följande två åren, dvs bortom själva femårsperioden. Faktum är att denna begränsade strategiska översyn och den militära programmeringslagen 2019-2025 som härrörde från den, och vars strategiska slutsatser hade definierats innan de hade utarbetats, fokuserade på ett uppdrag och bara ett, för att reparera skadorna som orsakats av den kroniska underfinansieringen av väpnade styrkor under de senaste tio åren och försök att tillgodose de mest omedelbara behoven. Som general Lecointre perfekt sammanfattade det var detta en "reparation" LPM.

En programmeringslag för att rädda arméerna


LOGO meta försvar 70 Analyserar försvar | Stridsflygplan | Maritime Patrol Aviation

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.

- Annons -

Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna