Rafale skulle ha en bra position i Schweiz

Spänningar ökar i Helvetic Confederation när tillkännagivandet om valet av modell för stridsflygplan för utbyte av F / A 18 Hornets och F-5 Tiger, planerad till slutet av denna månad, närmar sig. Och enligt informationssidan lematin.ch, som är en av flaggskeppstitlarna för landets ledande pressgrupp, verkar Rafale vara Berns favorit i denna mycket strategiska tävling för alla inblandade tillverkare. Enligt artikeln som publicerades idag skulle de schweiziska myndigheterna förespråka en europeisk lösning på ett amerikanskt flygplan, både av politiska och operativa skäl, de två inblandade europeiska flygplanstillverkarna, Airbus Defense & Space och Eurofighter-konsortiet som presenterades av Berlin för tyfonen. och Dassault Aviation som presenterades av Paris för Rafale, åtföljd av ett mer framgångsrikt samarbetspaket för industri och säkerhet som respekterar mer schweiziska detaljer.

För lematin.ch föreslår flera uppgifter att det franska erbjudandet skulle vara privilegierat av Bern, särskilt på grund av en högre exponering av Rafale i presentationerna från försvarsministeriet, men också genom det val som meddelades för några månader sedan aven Thales Skyview-lösning att styra landets luftfartygsförsvar. Objektivt utgör dessa uppgifter inte formella indikationer på valet, men det verkar som om journalisten hade tillgång till inofficiella förtroende om ämnet. Annan information tyder dock på att Paris nu ser sitt erbjudande som en bra position i denna tävling.

Den schweiziska tävlingen syftar till att ersätta schweiziska flygvapnet F / A 18 och F5

I själva verket är Dassault och Team Rafale i första hand mycket mobiliserade kring denna tävling, även om flera andra heta ämnen monopoliserar dem. Under en intervju som gavs till BFM Business Channel angav Eric Trappier, VD för Dassault Aviation, att han avsåg att registrera minst två nya beställningar i år, en av dem kommer från Indien, den andra från ett andra land som inte specificeras. Dessutom vet vi att diskussionerna är mycket avancerade med Indonesien, och att diskussioner pågår med andra länder, som Förenade Arabemiraten eller Irak. Under de senaste åren har Dassault dock visat att man vet hur man koncentrerar sina ansträngningar på tävlingar och marknader med potential och att dra sig ur icke-öppna tävlingar, som i Kanada eller Belgien. Därför visar det faktum att den franska flygplanstillverkaren fortsätter sina ansträngningar och sitt engagemang i Schweiz såväl som i Finland att den tror på sina chanser.

För det andra och på ett mer subtilt sätt märker vi att Försvarsmakten inte har gjort det ännu ingen orderbestämning för flottan tillkännages om de 12 Rafales som kommer att förvärvas begagnat i Frankrike av Kroatien. Visserligen har kontraktet ännu inte undertecknats officiellt, men frånvaron av något meddelande inom detta område verkar visa att Dassault och det franska försvarsdepartementet förväntar sig nya order på kort sikt, vilket potentiellt kan storleksanpassa Rafale-produktionskedjan under de kommande åren. att komma upp. För tillverkaren är det verkligen nödvändigt att utjämna sin produktionskapacitet så mycket som möjligt, som kan sträcka sig från 11 till 36 enheter per år för Merignac-monteringslinjen över tid, samtidigt som exportkundernas leveransscheman respekteras. Under dessa förhållanden kan det vara föredraget att skjuta upp ersättningen av de 12 kroatiska flygplanen efter 2023/2024, det datum då de faktiskt kommer att tas från flygvapnet, för att bibehålla en stabil och optimerad produktion så länge som möjligt. , om möjligt även fram till början av NGF-produktion.

Kom ihåg att de franska arméerna väntar på leverans av 28 Rafale F3R mellan 2022 och 2024, inklusive 27 för luft- och rymdarmén och en för Naval Aeronautics, som läggs till de 12 Rafale kompenseras av den grekiska ordningenOch 30 F4-standardplan levereras mellan 2027 och 2029. Förutom dessa 70 flygplan måste Dassault också producera 30 nya Rafale för Egypten och 6 för Grekland, med en sannolik snabb expansion av 6 andra enheter. Därför de troliga orderna Indiska (36 enheter), Indonesiska (36 enheter) och eventuellt Schweiz (cirka 40 enheter) och Finska (56 enheter), bär i var och en av dem en mycket viktig dimensioneringseffekt, som bör integreras innan du lägger till lasten för att ersätta de 12 kroatiska Rafales. Det är därför troligt att dessa enheter, som naturligtvis kommer att ersättas för att följa formatet för vitboken 2013 och den strategiska granskningen 2017, kommer inte att beställas innan Dassault och den franska staten har en tydlig vision av lastplanen som ska komma, det vill säga efter 2022 och därför för den nuvarande domstolen, för en leverans som uppenbarligen inte kommer att ske före nästa programmering Lag, och kommer att göras direkt i F4.2-standarden.

För Dassault liksom för den franska staten är det nu viktigt att optimera leveransschemat för Rafale-produkter så att man får en smidigast möjlig industriell verksamhet.

Det slutliga valet av Bern skulle kunna göras den 23 juni enligt lematin.ch, och det råder ingen tvekan om att de fyra tillverkarna som fortfarande är i drift alla mobiliseras eftersom detta beslut kommer att vara avgörande. För Boeing och dess F / A 4 E / F Super Hornet skulle en schweizisk (eller finsk) order innebära att luftfartygets produktionslinje underhålls i ytterligare två år, medan den amerikanska flottan har beslutat att inte längre beställa Super Hornets igen. Detsamma gäller den europeiska tyfonen, eftersom enheten inte längre kommer att beställas av London och förmodligen inte längre av Berlin utöver ersättningen av Tornado som meddelades förra året. När det gäller F18A skulle det vara ett stort kommersiellt argument i ett land som är känt för stränghet i sina urvalsprocesser, och särskilt när US Air Force fortsätter sitt lyftsele för att minska volymen av flygplan som det ska förvärva.

För Rafale skulle ett beslut till Berners sida vara mer än strategiskt. Det skulle verkligen vara det franska flygplanets första seger över den amerikanska F35A i en öppen tävling och inte påverkas av överväganden från NATO. Detta skulle också göra det möjligt för Dassault Aviation och franska BITD att öka sitt samarbete med den schweiziska försvarsindustrin, särskilt eftersom det franska erbjudandet för industriell ersättning har utformats noggrant för att vara långvarigt och hållbart. Slutligen skulle detta bekräfta att Rafale F4 är attraktiv idag som ett ekonomiskt och effektivt alternativ till F35A, samtidigt som den installerade basen utvidgas och därmed minskar kostnaderna för underhåll och utveckling över tid. Dessutom och indirekt skulle valet till förmån för det franska planet kunna påverka beslutet om det schweiziska luftfartygsförsvarssystemet för vilket den fransk-italienska SAMP / T Mamba står inför den amerikanska patriot. Vi måste nu vänta på vinnarens officiella utnämning inom två eller tre veckor. Det är dock viktigt att vara försiktig med rykten och övertolkad information, och särskilt inte att göra anspråk på segern för tidigt.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT