Egypten beställer 30 nya Rafale från Frankrike

Diskussioner mellan Paris och Kairo om en ny order för Rafale-flygplan hade pågått i flera månader, efter att Egypten uttryckt sin önskan att " att fördubbla sin Rafale-flotta »I februari förra året. Enligt handlingar som erhållits av webbplatsen för informationskulle dessa förhandlingar ha varit framgångsrika och ett kontrakt på nästan 4 miljarder euro för en order på 30 nya Rafale-flygplan skulle ha undertecknats den 26 april. Efter att Grekland beställt ordern för 18 Rafale för 3 månader sedan, detta är därför utmärkta nyheter och en ny framgång för det franska flygplanet, med en av dess viktigaste och äldsta kunder, Kairo har varit det första landet som förvärvade Rafale 2015, men också Mirage 2000 för 20 år sedan.

De franska myndigheterna, kontaktade av AFP, har inte bekräftat informationen, men har inte heller förnekat den och tillade att ett meddelande snart kommer att göras inom detta område. Transaktionens belopp är försäkrad av ett konsortium av franska banker inklusive Crédit Agricole, BNP, Société Générale och CIC, för finansiering som täcker 85% av kontraktets belopp. Kontraktsschemat är inte detaljerat eller dess övergripande kuvert. Minns att Egypten redan hade velat förvärva nya Rafale 2017, men kontraktet hade stött på ett veto från Donald Trump angående en komponent som användes av SCALP-kryssningsmissilen som följde ordern, medan spänningarna mellan Kairo och Washington var högst upp.

Detta kontrakt har kommit långt. För några månader sedan försämrades förhållandet mellan Frankrike och Egypten väldigt mycket, efter ett uttalande från den franska presidenten om mänskliga rättigheter under ett officiellt besök i Kairo, vilket väckte ilska för president Al Sisi. Detta avsnitt hade lett till att en stor del av förhandlingarna mellan Frankrike och Egypten om vapenavtal avbröts. Kairo återvände sedan snabbt till Rom för att skaffa FREMM fregatter. och inleda diskussioner om förvärv av Typhoon-fighters. Frankrikes engagemang i östra Medelhavet 2020 vid sidan av Grekland inför turkiska attacker, liksom vid tillämpningen av embargot på leveranser av vapen och material till Libyen, förde de franska och egyptiska positionerna närmare varandra och möjliggjorde återupptagandet av förhandlingarna.

Kontakten bröts emellertid inte helt mellan den franska försvarsindustrin och Egypten, eftersom landet hade beställt moderniseringen av sina Rafales på ett ganska diskret sätt för att föra dem till F3R-standarden, i synnerhet kapabel att genomföra luftmissilen. - ordna luft och bära den nya generationens beteckning TALIOS nacelle. Det är dock inte känt om de nya egyptiska Rafales kommer att ha samma standard, eller om de kommer att levereras direkt till standard F4, vilket gör att det franska flygplanet kan förvärva 5: e generationens typfunktioner, såsom datafusion.

Egypten investerar i en tvingad marsch för modernisering av sina väpnade styrkor. I synnerhet förvärvade landet 46 Mig-29 och 30 Su-35 från Ryssland förutom de 24 Rafale som tidigare beställdes från Frankrike för sina flygvapen, korvetter Gowind 2500 och FREMM fregatter från Frankrike och Italien, liksom T-90 stridsvagnar nära, igen, nära Ryssland. Med denna nya ordning kommer landet att ha ett förstklassigt flygvapen med 30 Su-35, 44 Mig-29, 54 Rafale, 220 F16 och 19 mirage 2000, eller mer än 350 stridsflygplan, så många som Frankrike och Italien tillsammans med 8 E2C Hawkeye avancerad antennklocka för att kontrollera dem.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT