Rafale nära landning i Indonesien

Året hade redan börjat mycket bra för de franska stridsflygplanen Rafale, med order på de 18 flygplanen för Grekland och 30 nya plan för Egypten. Hon kan mycket väl bli exceptionell de närmaste veckorna. Den franska apparaten är faktiskt väl positionerad i flera tävlingar: Kroatien, för vilket Frankrike erbjuder 12 begagnade enheter mot den amerikanska F16V och svenska Gripen, som Schweiz, vars anbudsinfordran omfattar cirka XNUMX enheter för vilken den franska Rafale motsätter sig den europeiska tyfonen, liksom de amerikanska Super Hornets och F35A, måste båda meddela sina skiljedomar under de kommande dagarna eller veckorna. Finland kommer å sin sida att meddela sitt val bland Rafale, Typhoon, Gripen, Super Hornet och F35A, vid slutet av året, för en order på mer än 60 flygplan. Men Indonesien kan mycket väl bränna artighet mot européerna genom att snart meddela en order som uppskattas mellan 24 och 40 flygplan, där 36 Rafale är den mest avancerade figuren.

Faktum är att enligt journalisten Michel Cabirol från latribune.fr, allt som nu saknas skulle vara godkännande av Indonesiens president Joko Widodo för att formalisera ordern för franska flygplan, förhandlingarna mellan Team Rafale, den franska staten och det indonesiska försvarsministeriet har slutförts och det slutliga erbjudandet validerats av tjänsterna av Minister Prabowo Subianto, som måste träffas minister för väpnade styrkor Florence Parly inom några veckor enligt ministeriets tjänster. Om denna order skulle lyckas, och det knappast finns någon anledning att tvivla på det nu även om Jakartas inrikespolitik är ungefär lika komplex som New Delhi, skulle Indonesien bli den femte kunden i världen. (5 flygplan), Qatar (54 flygplan), Indien (36 flygplan) och Grekland (36 flygplan). Man bör dock komma ihåg att Indonesiens order för Rafale-flygplan redan hade meddelats som överhängande tidigare. båda av franska källor Indonesiska, och att den politiska rivaliteten mellan president Joko Widodo och hans försvarsminister Prabowo Subianto återigen kunde sakta ner eller skjuta upp processen.

Kairo formaliserade en ny beställning på 30 Rafale-flygplan tillsammans med två A330 MRTT-tankningsplan och en spaningsatellit i april 2021 till ett totalt belopp på 5,4 miljarder euro.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT