Frankrike beställer 12 Rafale och ytterligare 10 NH90-helikoptrar

Som Talleyrand tyckte om att säga, "Om det säger sig självt, är saker desto bättre när de säger det". I det här fallet bekräftade ministern för de franska arméerna Florence Parly i ett tal till den nationella representationen att hennes ministerium skulle beställa 12 nya Rafale-plan för kompensera för de 12 begagnade enheterna som säljs till Grekland, i ett kontrakt som också innehåller 6 nya enheter. Dessutom bekräftade ministern också ordern på 10 NH90-helikoptrar till ”Special Forces” -standarden för att utrusta det fjärde Special Forces helikopterregimentet baserat i Pau. Det totala orderbeloppet uppskattas till 4 miljarder euro.

Tillkännagivandet om ersättning av Air Force Rafales som överlåtits till Grekland är ingen överraskning, direktören för generaldirektoratet för beväpning, Joel Barre, har redan antytt det under en föregående tal. Det nya flygplanet kommer därför att ersätta många av de sålda flygplanen utan att börja leverera 28 flygplan planerade från 2022 (inklusive ett för Naval Aeronautics). Ministern medger dock det flygvapnet kommer att möta ett tillfälligt underskott på "5 till 10 flygplan" under en period som inte överstiger två år, särskilt eftersom de sex nya grekiska Rafales har integrerats i leveransschemat för Rafale uppströms genomförandet av den franska ordern, vilket faktiskt kommer att försenas med 2 månader. Det specificerar dock att de framsteg som gjorts när det gäller underhåll kommer att göra det möjligt att upprätthålla flygvapnets operativa kontrakt tack vare ökad tillgång till Rafales i flottan.

Grekland tar emot sin första 12 Rafale i F3R-format 2021

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT