Det nya finska stridsplanet kommer att väljas efter ett krigsspel

HX-tävlingen om att ersätta F / A 18 Hornets av det finska flygvapnet närmar sig sitt slut, medan alla förslag från de fem inblandade tillverkarna, Boeing med F / A 5 E / F Super Hornet, Dassault med Rafale, Eurofighter med tyfonen, Lockheed-Martin med F18 och Saab med Gripen E / F, överlämnades till landets myndigheter denna vecka. Valet av enhet för detta kontrakt på nästan 35 miljarder euro kommer naturligtvis att baseras på prisöverväganden men också på försörjningstrygghet och industriellt samarbete. Framför allt har Helsingfors för avsikt att integrera resultaten av de taktiska utvärderingarna av de fem flygplanen som genomfördes förra året i ett stort krigsspel, som syftar till att utvärdera flygplanens verkliga kapacitet och deras stridsystem, i en tillämpad operativ ram.

Man måste säga att de finländska myndigheterna sedan starten av tävlingen har gjort enorma ansträngningar för att inte bara garantera en rättvis konkurrens, varför detta är den enda senaste tävlingen där de nuvarande 5 enheterna faktiskt är närvarande., Men också för skydda beslutsfattare och allmänheten från försök att påverka eller lobby som har blivit regel de senaste åren i denna typ av kontrakt. Dessutom kommer Helsingfors att ta hänsyn till de observerade egenskaperna och prestandan hos flygplan och deras vapensystem, och inte på industriella löften på grundval av framtida prestanda eller kostnader som tillverkaren lovat.

Saab erbjuder sina JAS39 Gripen E / F samt GlobalEye avancerade flygvaktplan som en del av HX-tävlingen

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT