Rafale kommer att flyga bra under kroatisk kockad

Denna fredag, Kroatiska myndigheter har bekräftat sitt beslut att förvärva 12 begagnade Rafale-flygplan med Frankrike för att ersätta sina senaste MIG-21 till 2024. Kroatiens premiärminister Andrej Plenković indikerade att det franska förslaget var det som bäst tillgodoser behoven hos landets flygvapen och det mest relevanta ur ekonomisk synpunkt. Kontraktet, värt 999 miljoner euro, inkluderar leverans av 12 Rafale till F3R-standarden, utbildning av flyg- och underhållspersonal, ammunition och reservdelar, för att ge de kroatiska flygvapen friheten att fungera. försvara deras luftrum och delta i internationella operationer och koalitionsoperationer. De första 6 enheterna kommer att levereras 2024, de andra 6 2025.

Det är utan tvekan en stor framgång för Dassault Aviation, Team Rafale och försvarsmakten Florence Parly, som personligen hade investerat i denna tävling, genom att åka två gånger till Zagreb 2020. Det handlar om den tredje Rafale-ordern sedan början av året, efter de 3 flygplan som beställts av Grekland och de ytterligare 18 flygplan som beställts av Egypten. Det är framför allt den första kunden som inte tillhör Dassault Aviation-ekosystemet, och mer allmänt, vilket inte är en traditionell partner för den franska försvarsindustrin. Dessutom är det en europeisk kund, medan många fram till nyligen trodde att Rafale skulle misslyckas med att vinna på den gamla kontinenten mot amerikanska flygplan och tyfonen.

Florence Parly besökte Zagreb två gånger 2020 för att stödja det franska erbjudandet om begagnad Rafale - Detta kontrakt är en ny personlig framgång för den franska försvarsministern (Foto MORH / F. Klen)

Framgången beror framför allt på en djupgående förändring av tillvägagångssättet från de franska myndigheterna och Team Rafale, som framhäver Rafales ojämförliga skalbarhet genom att erbjuda begagnade flygplan som erbjuder en operativ och skalbar potential som är identisk med flygplanens nya. Till priser nästan hälften mindre jämfört med dem. Således erbjöd Rafales direkta konkurrent i Kroatien Lockheed-Martin 12 nya F16 Block 70 Vipers till ett pris av 1,7 miljarder euro i ett paket som väsentligen motsvarar det för Rafale. Men om F16V utan tvekan är ett bra och perfekt modernt flygplan, erbjuder den varken mångsidigheten eller ens kapaciteten för utveckling av Rafale F3R över tiden. Genom att välja ett begagnat tillvägagångssätt har Paris därför ställt sig i en stark position genom att integrera sig i ett budgetanslag som är acceptabelt för Zagreb utan att behöva ge upp viss operativ kapacitet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT