F-35 rör sig längre bort från Förenade Arabemiraten

I början av december 2021 tillkännagav Förenade Arabemiraten och Frankrike undertecknandet av ett historiskt kontrakt på 14 miljarder euro rörande bland annat förvärvet av 80 flygplan Rafale F4 för att ersätta UAE Mirage 2000-9.

Detta beslut följde på att Joe Biden avbröt ett potentiellt kontrakt med USA om köp av 50 F-35A och 9 MQ-9B Gardian drönarsystem, av Abu Dhabi, i januari 2021. För den amerikanske presidenten, säkerheten kraven för export av F-35A uppfylldes faktiskt inte av Förenade Arabemiraten, även om de hade tilldelat kinesiska Huawei kontraktet för utbyggnaden av 5G i landet .

Sedan dess har Emirati F-35A vid flera tillfällen bjudits in till nyheterna, vare sig de vill tillkännage att förhandlingarna om detta återupptas, eller för att notera den uppenbara avsaknaden av framsteg på detta område. Som sådan ger de årliga förhandlingarna mellan Abu Dhabi och Washington denna vecka inte mycket anledning till optimism för Lockheed Martin.

F-35 frånvarande från de årliga förhandlingarna mellan Washington och Abu Dhabi

faktiskt, rapporten om dessa förhandlingar, medan den rapporterar betydande framsteg inom det civila industriella och tekniska området, såväl som kring framtida amerikanskdesignade Gardian-drönare, nämns inget om den amerikanska stealth-jaktaren.

Trump 6 januari 2021
Donald Trump undertecknade Emiratiordern gällande bland annat 50 F-35A, dagen innan hans maktöverlåtelse till Joe Biden.

Kom ihåg att två veckor efter tillkännagivandet av beställningen för 80 Rafale med Frankrike hade de emiratiska myndigheterna offentliggjort slutet på förhandlingarna med USA om F-35. Enligt Abu Dhabi hade inga framsteg gjorts under ett år av förhandlingar, efter att Joe Biden avbröt detta kontrakt, några dagar efter tillträdet.

Faktum är att frånvaron av referens till F-35 i dessa årliga diskussioner bådar förmodligen inte gott för detta kontrakt, och kanske för de speciella förbindelser som upprätthålls av Förenade Arabemiraten, såväl som Saudiarabien, med USA, i denna region.

Spöket av närmande mellan Förenade Arabemiraten och Kina

Om denna information är oroande för Washington är det inte en överraskning, långt ifrån. Ja, inte bara kinesiska Huawei har framgångsrikt slutfört kontraktet avseende 5G-nätverket i Förenade Arabemiraten, men Abu Dhabi och Peking har kommit närmare på många områden i tre år nu.

Således levererades det första kinesiska Hongdu L-15A Falcon avancerade träningsflygplanet, beställt av UAE Air Force, 2023 och deltar redan i utbildningen och träningen av sina stridspiloter.

Hongdu L-15A Falcon
Förenade Arabemiraten har beställt 48 Hongdu L-15A Falcon avancerade tränarflygplan från Peking.

Men det är, utan minsta tvivel, de förhandlingar som inletts mellan de två länderna, angående ett eventuellt byggande av en kinesisk militärbas i landet, som kan ta emot styrkor från People's Liberation Army, som tenderar att förhindra alla framsteg på F- 35 i detta land.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense logotyp 93x93 2 Fighter aviation | Försvarsnyheter | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna