Som förväntat återgår F35 till laddningen i Tyskland för att ersätta Tornado

Tidigare i veckan bekräftade de tyska myndigheterna att de ville förvärva 60 Typhoon jaktplan och 30 F / A 18 E / F Super Hornets och 15 EA 18 G Growler för att ersätta Tornado av Luftwaffe som säkerställer attackernas uppdrag, elektronisk krigföring och undertryckande av försvar, liksom kärnvapenuppdrag inom ramen för Nato. I den mån Berlin inte planerar att ge upp sin roll eller den status som följer av det inom Nato när det gäller kärnvapenavskräckande, och detta trots följderna av övningen ur en operativ synvinkel, dess beslut och fördelningen mellan tyska och amerikanskt plan var självklart.

I februari 2019 meddelade Berlin att man bara skulle behålla två flygplan för sitt anbud, nämligen Airbus DS Typhoon och Boeing F18, vilket effektivt eliminerade Lockheed F35A, som var en favorit bland Luftwaffe och Nato. I det här fallet var det framför allt det politiska och industriella trycket från Airbus, men också de starka reservationerna från Paris mot F35, som förseglade ödet för Lockheeds plan. I såväl tyska som franska flygindustriella kretsar uppfattas F35 verkligen som en anordning som framför allt är utformad för att sätta den europeiska militära flygindustrin på knä, liksom ett existentiellt hot det fransk-tyska SCAF-programmet för sjätte generationens stridsflygplan. Huruvida de framlagda argumenten är sanna eller inte spelar ingen roll framöver och inte heller F35: s faktiska eller antagna prestanda, eftersom det tyska beslutet fattas idag.

EA18 G Growler är den enda elektroniska krigare som är i tjänst i väst med Luftwaffe Tornado ECR

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer