Iran sätter ut den första militära satelliten när spänningarna ökar mellan Teheran och Washington

Den iranska revolutionära vakten meddelade igår att den lanserade landets första militära satellit, Noor-1. På teknisk nivå är denna lansering till bana en bra först för Iran, på fler sätt än ett. Men tidpunkten för denna militära lansering deltar också i det förklarande strategispelet mellan Teheran och Washington, och bidrar därmed till ökade spänningar mellan de två länderna.

Efter lovande början, med tre på varandra följande lanseringar mellan 2009 och 2012, har det iranska rymdprogrammet ackumulerat misslyckanden. Det sista framgångsrika skottet är således från 2015, med lanseringen av den lilla experimentella Fajr-satelliten av en Safir-1B + raket som tagit fart från rymdbasen Semnan. Sedan dess har alla lanseringar slutat i misslyckande med förlusten av en Safir-raket i februari 2019, men också av de fyra nya generationens Simorgh-raketer. Den senaste lanseringen av en Simorgh, den 20 februari, var misslyckades med att placera Zafar-1-satelliten i omloppsbana på grund av för låg hastighet.

Hittills har Safir-raketen varit den enda operativa iranska rymdskytten. Det har dock inte varit framgångsrikt sedan 2015.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT