Slag för Rheinmetalls KF51 Panther, Berlin vänder sig till Leopard 2A7V för att ersätta tankar som skickats till Ukraina

Bortsett från att stå i handen kommer Armin Papperger, VD för Rheinmetall, förmodligen att ha försökt allt under de senaste veckorna för att övertyga Bundeswehr att vända sig till sin nya stridsvagn, KF51 Panther, i synnerhet för att ersätta de 18 Leopard A26 som skickats av Berlin. i Ukraina till stöd för Kievs försvarsinsats mot Moskva. Tyvärr för honom kommer det inte att göra det. Det bekräftade faktiskt presidenten för försvarskommittén vid förbundsdagen, Agnès Strack-Zimmermann, i går i en intervju med Frankfurter Rundschau, att Bundeswehr skulle beställa nya Leopard 2-stridsvagnar i sin ultimata A7V-version, men även Pzh2000 självgående kanoner, för att ersätta de stridsvagnar som skickades till Ukraina, till glädje för Krauss-Maffei Wegmann, som tillverkar de två stridsvagnarna (med konkurrensen från Rheinmetall), och som under de senaste månaderna har sett sin orderbok fyllas efter framgången med Leopard 2 i Hongrie och i Norvègeoch i väntan på Tjeckien.

Detta är ett slag för Rheinmetall, som hoppades på stöd från förbundsdagen för att lansera produktionen av KF51 Panther, så att den kan positionera sig effektivt i internationella tävlingar, inklusive i Europa. För att övertyga de tyska parlamentarikerna läckte Armin Papperger till och med vissa förhandlingar kring riskfyllda projekt, som konstruktionen av en produktionsanläggning i Ukraina för 200 miljoner euro som skulle kunna producera 400 pantrar per år, värden som alla experter på området är överens om att finna otroligt. Lyckligtvis för Rheinmetalls börskurs offentliggjordes skiljedomen i Berlin 10 dagar efter publiceringen av dess resultat och utsikter, annars bra och lovande.

Rheinmetalls förhoppningar om att dess Panther skulle gå med i Bundeswehr krossades, åtminstone på kort sikt, av beslutet att skaffa ytterligare Leopard 2A7.

Valet av Leopard 2A7V, å andra sidan, är helt logiskt för Bundeswehr, som redan har moderniserat en del av sin flotta av tunga stridsvagnar till denna standard, och som faktiskt har både underhållsinfrastruktur och lämplig utbildning för att sätta dem genomförs. Med en stridsmassa på 63 ton är Leopard 2A7V verkligen en av de bästa tunga stridsvagnarna för tillfället, båda väl skyddade av kompositpansar som kombinerar stål, volfram, titan och keramik, väl beväpnad tack vare sin L55-pistol på 120 mm med slät hål. och 55 kalibrar matade med 42 skott, och kraftfullt motoriserade med sin MTU Mb 873 ka 501 turbodieselmotor. Den har också, i denna version, en förstärkt modulär skärmning av frontglacisen som ger den en stålekvivalent på mer än en meter, ett skrov som är förstärkt för att motstå minor, en ny APU på 20 kw som gör det möjligt att använda alla system, inklusive luftkonditionering , stationära samt moderniserade system ombord och vetronic.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Alla prenumerationer är icke bindande.


Om du vill veta mer