Efter Norge kunde även Tjeckien vända sig till tyska Leopard 2A7+

Under psykodramat om de ukrainska stridsvagnarna trodde flera pressartiklar att de såg, i USA:s position som vägrade att överföra sina M1A2 Abrams-stridsvagnar till Kiev, en manöver av Washington för att sälja den amerikanska tunga stridsvagnen till européer som en ersättningslösning. Leopard 2s efterfrågas omgående av Kiev med starkt stöd från Warszawa. Idag verkar det som om denna manöver framför allt syftade till att föra de ukrainska myndigheterna tillbaka till mer rättvisa positioner för att gynna en defensiv hållning gentemot en mycket sannolikt massiv rysk offensiv som kommer, men också för att öppna en kommunikationskanal med Moskva för en väg ut ur krisen. Om Moskva slutligen förkastade det amerikanska alternativet, och att huset Banche meddelade att M1A2 Abrams skulle skickas inom några månader i Ukraina, verkar det också som att om detta var Washingtons strategi (vilket är mycket osannolikt), är det knappast krönt med framgång .

Ja, efteråt Oslo som tillkännagav i helgen en beställning på 54 Leopard 2A7+ för att ersätta sin Leopard 2A4, med option på 18 ytterligare stridsvagnar, är det Tjeckiens tur att uttrycka sitt intresse för den senaste utvecklingen av den tyska stridsvagnen. I själva verket, efter att ha levererat sina T-72:or till Ukraina i våras, Prag erhöll från Berlin sändningen av 14 Leopard 2A4-stridsvagnar som en övergångslösning, för att upprätthålla den operativa kapaciteten. Den första Leopard 2A4 kom till Tjeckien för några månader sedan och testades omedelbart av arméerna för att bedöma dess prestanda och kapacitet. Och uppenbarligen var testerna avgörande, sedan Prag meddelade i veckan att man avser att beställa upp till 50 Leopard 2A7+ tunga stridsvagnar från Krauss-Maffei Wegmann. Enligt den tjeckiska försvarsministern Jana Černochová banar leveransen av Leopard 2A4 till hans lands arméer verkligen vägen för ankomsten av Leopard 2A7+ för att operera inom den 7:e pansarbrigaden.

Tjeckien skickade sina T-72M1 till Ukraina i april 2022, mot Berlins löfte att leverera 15 Leopard 2A4 som en ersättnings- och övergångslösning

Det tjeckiska beslutet att vända sig till den tyska stridsvagnen är intressant på mer än ett sätt. För det första visar det att den utbredda uppfattningen om Berlins bestående och betydande förlust av inflytande i Europa, särskilt i försvarsfrågor, är långt ifrån uppenbar. Det är uppenbart att varken Norge, ett skandinaviskt land, eller Tjeckien, ett östeuropeiskt land, skyller den tyska försvarsindustrin för Berlins förhalande med leveransen av stridsvagnar till Ukraina, särskilt som, som vi upprepade gånger har förklarat, var den tyska ståndpunkten i detta fall strikt identisk med den som tillämpats av alla de stora europeiska länderna på detta område sedan konfliktens början. Förutom, uppsvinget mot Olaf Scholz och Tyskland har följt den tyska väntande ställningen i förhållande till ett beslut av Washington, var omedveten om det mycket betydande stöd som Tyskland gav till de europeiska länder som hade levererat utrustning till Kiev för att ersätta denna utrustning med begagnad utrustning från Berlin. Det är tydligt att dessa aspekter har tagits i beaktande för de tjeckiska myndigheterna.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT