Vapenexportstämpeln, den tyska och italienska vinnarsatsningen.

Om priser och industriell eller politisk kompensation har stått i centrum för tilldelningen av vapenexportkontrakt, har leveranstider under de senaste tre decennierna blivit ett av de viktigaste urvalskriterierna i dessa akter.

Stats- och regeringscheferna, i Europa och på andra håll, strävar i själva verket efter att så snabbt som möjligt kompensera för 30 års fördelar från fred, efter att ha lämnat sina arméer blodlösa och oförmögna att slåss.

Flera länder i Europa förutsåg denna omvälvning och drar nu betydande fördelar av den. Tyskland har alltså, liksom Italien, åtagit sig att beställa överskottsförsvarsutrustning från sina tillverkare, för att bygga upp lager eller industriell produktionskapacitet, för att svara på de brådskande tidsfrister som deras framtida kunder kräver.

76 105 Leopard 2A8s förbeställda av Berlin kommer att gå till Tjeckien.

I maj 2023, Berlin meddelade ordern på 123 nya tunga stridsvagnar Leopard 2A8, en utveckling av Leopard 2A7HUN designad för de ungerska arméerna, och med i synnerhet ett hårddödande Trophy-system, förbättrad optronik och förstärkt modulär rustning.

Vapenexport Leopard 2A8 Tjeckien
Le Leopard 2A8 härrör från Leopard 2A7HUN som förvärvats av Ungern.

Men bara 18 av dessa 123 tunga stridsvagnar var faktiskt avsedda för Bundeswehr, för att ersätta de 18 Leopard 2A6 tas från sin flotta, för att skeppas till Ukraina.

De återstående 105 pansarfordonen beställdes från den tyska budgeten, men avsedda för export, vilket gör det möjligt att nå en initial ordervolym för att starta produktionen av den nya tanken, samtidigt som man garanterar korta leveranstider till sina framtida kunder.

Berlins chansning, och KMW:s, gav resultat. Inte bara beställde Tjeckien just 76 av de 105 Leopard 2A8 förbeställd av Tyskland, men Budapest har också validerat förvärvet av 28 Leopard 2A4 används, medan Bundeswehr kommer att erbjuda två WZT Bergepanzer 3 stridsvagnsvrakare till de tjeckiska arméerna.

Om flera länder, inklusive Nederländerna, är intresserade av de 29 Leopard 2A8 återstår att beslagta från tyskt lager, andra har gått mot direkta order från KMW, Norge med 54 ex beställdes i juni 2023, medan Italien är på väg mot en order på 132 Leopard 2A8 byggdes delvis på plats, när hållbarheten hos denna modell garanterades genom förbeställningen från Berlin.

2 italienska Thaon di Revel-klass PPA sålda till Indonesien

Om det tyska lagret gjorde det möjligt att säkra order på stridsvagnar, gjorde Italien å sin sida detsamma med sina fregatter. Redan 2020 hade Rom sålt till Kairo två FREMM-fregatter av Bergamini-klassen. De två fartygen togs direkt från den italienska flottan, vilket garanterar särskilt korta leveranstider för den egyptiska flottan.

PPA Thaon di Revel
Den italienska marinen har beställt 8 tunga patrullbåtar av Thaon di Revel-klassen, i 3 beväpningsversioner.

Förra veckan var det Jakartas tur att formalisera ordningen på 2 PPA-fregatter av Thaon di Revel-klassen, för ett belopp av 1,2 miljarder euro. Jakarta var ursprungligen tänkt beställa sex italienska FREMM-fregatter, med lokal konstruktion.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Vapenexport | Tyskland | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

 1. Leasing är en väldigt bra idé (och har redan diskuterats tycker jag).
  När det gäller det här med buffert så är det inget annat än snedvridningen av konkurrensen med offentliga medel som snedvrider en ekonomisk marknad som redan inte är särskilt välreglerad.
  Ännu värre är att det framför allt handlar om förtäckta statliga order för att undvika nedläggning av produktionslinjer på kort sikt.

 2. Tack M. Wolf för alla dina artiklar som ger mycket intressant och stimulerande information och reflektioner för alla som är intresserade av försvarsfrågor som betraktas globalt (tekniska, finansiella, politiska, sociala aspekter, etc.).
  Men angående din artikel om exportfrimärken så tycker jag att du för demonstrationens skull tänjer på saken lite.

  För efter att ha läst din artikel, förefaller det enda verkliga exemplet på en exportstämpel i ordets strikta mening (dvs. överskjutande order bevisad av en stat utöver dess egna behov) för mig att vara beställningen av leopardstridsvagnar av 'Tyskland .
  Vi kommer också att observera att denna "policy" bara verkar vara engångsföreteelse eftersom den bara gäller en enskild utrustning - utan tvekan "flaggskepp" från tysk industri. Det verkar verkligen som om det inte finns något annat exempel på tysk utrustning som beställts i överskott av Tyskland (båtar, artilleri, etc.).

  När det gäller Italien har jag inte hittat någon information som tyder på att den italienska staten har beställt fler energiköpsavtal än nödvändigt för sin flotta. Det förefaller mig snarare som om den tilldelade Indonesien två energiköpsavtal som byggdes för dess nationella flotta, och detta för att dra nytta av en exportmöjlighet (leveranstiden har återigen blivit, som du påpekar, ett kriterium som är avgörande för vissa militära order ).

  Men det här sättet att göra saker är inte specifikt för Italien eftersom det också har praktiserats av Frankrike i många år. Jag tänker till exempel på den andra franska FREMM vars konstruktion började sommaren 2008 och som såldes till Marocko, en annan som såldes 2015 till Egypten, dessa två försäljningar försenade leveransen av FREMM avsedd till den nationella flottan. Samma diskrepans kan observeras idag när det gäller IDF att leverera Grekland så snart som möjligt. Så sent som 2015, några av de Rafale på Dassaults löpande band omplacerades till Egypten (igen) för att fullfölja den första ordern för detta flygplan så snabbt som möjligt.

  Slutligen skulle vi utan tvekan kunna nämna (men jag tvivlar mer på detta ämne) fallet med CAESAR-kanonen, på vilka vissa exempel utan tvekan omplacerades (från den franska, tjeckiska, marockanska orden?) för att tjäna i en nödsituation Ukraina.

  För mig är dessa italienska och franska exempel mer en fråga om statlig opportunism, absolut inte klandervärd, än om en frivillig buffertpolitik från en stat som tar risken att i slutändan hamna i överskott av utrustning och vars finansiering skulle förbli dess ansvar.
  Ur denna synvinkel kommer vi att märka att de nuvarande incitamenten för Nexter att producera 12 vapen per månad med motiveringen att behoven är sådana att de lätt kommer att hitta köpare lägger risken för osålda varor på industrimannen, inte på den franska staten …

  När det gäller amerikansk politik på området och dess utrikesmilitära försäljning så bygger den mindre på en buffertpolitik än på en mycket stor nationell ordervolym från början, vilket gör det lättare att lägga till utländska beställningar. Men industrimannen måste ändå följa med, vilket för närvarande inte är fallet för Lockheed Martin med sin F-35 (vilken leveranstid för våra schweiziska grannar till exempel?), och inte heller för de amerikanska varven för vad ubåtar utlovas till Australien.

  I slutändan förefaller det mig som om "stämpel"-policyn sällan praktiseras och bara kan gälla ett fåtal beprövade bästsäljare, och inte för dyrt (priset på en Leopard är inte det för en F-35, för en Rafale en patrullbåt, en fregatt eller till och med en ubåt).

  Den här reaktionen, utan tvekan för lång, kommer åtminstone att visa dig allt nöje och intresse jag har av att läsa dig och hur mycket dina artiklar och reflektioner får dina läsare att engagera sig i sina egna analyser, i hopp om att mina håller i stort sett vägen...

  bien cordialement

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna