F-35 närmar sig snabbt flottan men även det spanska flygvapnet

Den amerikanska F-35 utrustar eller har idag beställts av inte mindre än 9 europeiska flygvapen, medan 3 andra, Grekland, Rumänien och Tjeckien, redan har meddelat sin avsikt att tillhandahålla den på kort eller medellång sikt. Det kommer inte bara att bli det mest använda flygplanet i Europa, utan det kommer att utgöra, för många flygvapen, det enda flygplanet i drift. Hittills har endast 3 stora europeiska flygvapen inte meddelat sin avsikt att skaffa Lockheed-Martins jaktbombplan: Frankrike, Sverige och Spanien. Det är nu mer än troligt att Paris och Stockholm kommer att fortsätta bära enbart den europeiska militära flygteknikens fackla. Allt tyder faktiskt på att Madrid förbereder sig för att inom kort tillkännage en order på F-35B, kanske kompletterad med en order på F-35A.

IdagFlygvapen y del Espacio, den spanska flyg- och rymdstyrkan, driver 152 stridsflygplan, d.v.s. 84 Boeing F/A-18 Hornets, inklusive 12 tvåsitsiga EF-18BM dedikerade till träning, samt 68 Eurofighter Typhoons. Medan Typhoons genomgår en modernisering, i synnerhet de 17 flygplanen i Tranche 1 uteslutande luft-till-luft som förs till Tranche 3 multirole-standarden, måste Hornets, vad gäller dem, ersättas, precis som de 13 AV-8B Harriers av marinen som idag utrustar hangarfartyget Juan Carlos. I juni 2022 meddelade Madrid alltså förvärvet av ytterligare 20 tyfoner, för att ersätta de tjugo Hornets av skvadron 46 som skyddar Kanarieöarna. När det gäller ersättningen av de återstående F/A-18 och AV-8B är de föremål för två separata program, som ska lanseras i år.

Den spanska flyg- och rymdstyrkan måste före slutet av årtiondet ersätta sin 84 C15M, nationell beteckning för Hornet

Det första av dessa program syftar till att ersätta flygvapnets C15M, den spanska beteckningen för Hornets. Den har en budget på 4,5 miljarder euro, inklusive 130 miljoner euro 2023, och bör möjliggöra ersättningen av de berörda bålgetingarna till 2028. Allt får oss att tro, hittills, att detta program kommer att involvera förvärvet av ytterligare 25 tyfoner, vilket motsvarar både behoven hos det spanska flygvapnet, som sedan kommer att anpassa mellan 110 och 115 europeiska stridsflygplan för allmänna ändamål. Eurofighter Typhoon har två viktiga fördelar i Spanien: utmärkta prestanda när det gäller luftöverlägsenhet, såväl som den spanska flygförsvarsindustrins inblandning i dess produktion, den senare är medlem i Eurofighter-konsortiet. Det är inte förvånande i detta sammanhang att Airbus DS den här veckan kommunicerar om de 657 jobben och de 1,7 miljarder euro i BNP som produceras av Alcyon-kontraktet för de 20 flygplan som beställdes 2022. När det gäller det andra programmet tyder allt på att det kommer att relatera till förvärvet av F-35 Lightning II.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT