Le Leopard Tyska 2A7 vinner mot K2 Black Panther Sydkorean i Norge

Liksom de flesta europeiska länder inledde Norge en påtvingad marsch för att utnyttja hägringen av fredens fördelar i slutet av 90-talet, när dess försvarsinsatser passerade, på 15 år ner till sin lägsta punkt 2014, från 2,8 % av dess BNP till bara 1,4 % av den. Lyckligtvis för de norska väpnade styrkorna kom dessa besparingar efter att en stor moderniseringsansträngning gjordes på 90-talet, med förvärvet av 74 F-16 A/B för att ersätta dess åldrande F-5, 5 fregatter av Fridtjof Nansen-klassen (varav en förlorades 2019) för att ersätta fregatter av Oslo-klassen, samt 54 tunga stridsvagnar Leopard 2A4 stöds av ett hundratal CV90 infanteristridsfordon och 52 CV90 i mortelkonfiguration. Faktum är att i mitten av 2000-talet hade Oslo en perfekt kapabel, modern och stor väpnad styrka för ett land med endast 5 miljoner invånare.

Annekteringen av Ukraina 2014 markerade slutet på denna idealiserade period för de norska myndigheterna, som påbörjade ett stort försök att få tillbaka budgeten till över 7,5 miljarder dollar idag, mer än 2 % av landets BNP. Och en ny ansträngning för modernisering av arméerna genomfördes omedelbart, med ökningen av volymen av F-35A som beordrades av Luftforsvaret, ökar från 38 till 52 enheter, samt kontroll av 4 nya ubåtar av typen 212CD i samarbete med Tyskland, och utbyte av cirka 55 M109 självgående kanoner som fortfarande är i tjänst vid det datumet, av 28 sydkoreanska K9 Thunder-system, stöds av inte mindre än 14 K10-system stöd och tankning för dessa självgående vapen. Medan Oslo planerade att modernisera 2017 av sina 38 tunga stridsvagnar fram till 52 Leopard 2A4 PL togs beslutet att ersätta dem med en ny stridsvagn, varvid uppmaningen till tävling hade publicerats i oktober 2020 för 54 moderna tunga stridsvagnar samt 18 valfria system.

Leopard 2 Norge Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys
De norska arméerna fält 38 Leopard 2A4NO av de 52 som förvärvades från Tyskland 2001.

Två industriella erbjudanden valdes ut av Olso för denna tävling, den Leopard 2A7 från tyska Krauss-Maffei Wegmann, och K2 Thunder från sydkoreanska Hyundai Rotem, och en testkampanj genomfördes från januari 2022 för att bedöma prestanda och kapacitet hos var och en av kandidaterna, inklusive under vinterförhållanden. i den hårda norska klimat. Uppenbarligen var konkurrensen väldigt tät. Enligt de norska myndigheternas eget erkännande uppfyllde de två stridsvagnarna alla krav från de norska arméerna och visade utmärkta egenskaper under testkampanjerna. I slutändan är det dock så Leopard Tyska 2A7 som har valts ut, och som kommer att tas i bruk från 2026 för att ersätta Leopard 2A4NO fortfarande i drift.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna