Rumänien kommer att spendera 10 miljarder euro för att modernisera sina arméer

Med en försvarsbudget på 7,8 miljarder euro per år, eller 2 % av landets BNP, är Rumänien en av Natos goda studenter, även om denna insats handikappas av en BNP på mindre än 300 miljarder dollar och en av de lägsta BNP per capita i europeiska unionen. där ökad försvarsinsats, som startade 2013 efter Vladimirs återkomst till Kreml och den betydande förstärkningen av den ryska ställningen i Östeuropa, gjorde det möjligt att öka försvarsinsatsen från 1,2 % av BNP till 2 % idag, och av siktar på 2,5 % under de kommande åren, medan landet kan lita på en dynamisk tillväxt på cirka 5 % per år. Ökningen av budgetar gjorde det möjligt för Bukarest att lansera flera vapenanskaffningsprogram, både för att modernisera sina väpnade styrkor och för att västernisera sin utrustning, som hittills till stor del bestod av sovjetiskt material som producerats på licens av lokal industri. Sålunda började de rumänska luft- och markstyrkorna 2020 ta emot det första av 7 MIM-104 Patriot luftvärnsbatterier som beställts från USA, medan 2016 följde den första av 17 F-16 begagnade bilar som förvärvats från Portugal. i år av 32 andra F-16:or avträdda av Norge. 2019 vann French Naval Group tävlingen om konstruktion av 4 Gowind 2500 korvetter, medan Bukarest sedan dess har startat diskussioner med Paris för förvärv av Scorpene-ubåtar.

För några dagar sedan presenterade det rumänska försvarsministeriet sin plan för att modernisera sina landstyrkor, detta efter att ha meddelat för några veckor sedan, förvärvet av 54 begagnade M1 Abrams tunga stridsvagnar från USA. Och det minsta vi kan säga är det Bukarest ger sig själv medel att uppnå sina ambitioner genom att lägga inte mindre än 10 miljarder euro på bordet att skaffa 298 infanteristridsfordon, 41 SHORAD luftvärnsskyddssystem med kort räckvidd, cirka 155 485 mm självgående artillerisystem, samt 120 AIM-9 och AIM-16X Sidewinder luft-till-luft-missiler för att beväpna sina nyligen förvärvade F-XNUMX, alla med ett ambitiöst leveransschema.

K21 i sin AS21 Redback-variant anses idag vara favoriten för Land 400-tävlingen i Australien mot KF41 Lynx.

De 298 infanteristridsfordonen, för vilka 3 miljarder euro har avsatts, inklusive 2,5 miljarder euro för en första beställning av 246 pansarfordon, vars leverans bör börja i år, kommer att behöva ersätta cirka 150 MLI-84 från BMP. - 1 sovjetisk, i tjänst sedan mitten av 80-talet. De kommer att utvecklas tillsammans med 227 Piranha V som levereras, samtidigt som Ytterligare 150 exemplar kan beställas inom kort. Flera VCI uppfyller specifikationerna från Bukarest, och i det tillkännagivna kuvertet, inklusive CV90 Mk4 som nyligen segrade i de slovakiska och tjeckiska tävlingarna, samt Rheinmetall KF41 Lynx som behölls av Budapest 2020. Men den stora favoriten idag är ingen. annat än den sydkoreanska K21, efter det statliga företaget ROMARM undertecknade i början av februari ett samförståndsavtal för tillverkning av pansarfordon med sydkoreanska Hanwha, efter exemplet på vad som gjordes i Polen angående K2-stridsvagnarna och de självgående kanonerna K9. Ekonomisk med ett offentligt enhetspris på mindre än 5 miljoner dollar, kraftfullt beväpnad med en 40 mm autokanon och mycket mobil tack vare sin 750 hk motor som ger den ett effekt/viktförhållande på 29 hk per ton, K21 har verkligen argument att lägga fram , särskilt tillsammans med ett effektivt industriavtal, särskilt eftersom det planerade budgetramen (10 miljoner euro/pansarfordon) erbjuder stor konfigurationsfrihet för rumänska förhandlare.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT