Spanien formaliserar ordern på 20 Eurofighter Typhoons för att ersätta sina F/A-18 på Kanarieöarna

Precis som alla NATO-medlemmar åtog sig Madrid 2014 att öka sina försvarsutgifter till en nivå som motsvarar 2 % av dess BNP till 2025. Men liksom en majoritet av dess medlemmar hade Spanien tagit sig vissa friheter med detta åtagande. Sålunda ägnade landet 2020 endast 17,5 miljarder dollar till sin försvarsinsats, dvs. 1,4 % av dess BNP, vilket inte var utan stora begränsningar när det gäller finansieringen av moderniseringen av de väpnade styrkorna. , medan de var engagerade i många stora program. , såsom utformningen av S-80 ubåtarna och F-110 fregatter. Efter det ryska anfallet mot Ukraina visade Madrid återigen stor esprit de corps, och tillkännagav, liksom många andra europeiska länder som drabbats av benådningen, att landet också skulle öka sina försvarsinsatser till 2 % av dess BNP, utan att dock fastställa en exakt tidtabell, Premiärminister Pedro Sanchez nöjer sig med att meddela att detta mål skulle uppnås "inom några år". Men de spanska arméerna måste nu ta itu med stora deadlines när det gäller modernisering, vare sig det gäller landstyrkorna, särskilt när det gäller pansarfartygen M113 och BMR-M1 som utgör spjutspetsen för det spanska mekaniserade infanteriet, eller för luften. styrkor med utbytet av F/A-18 och AV8B Matador fortfarande i tjänst.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT