Inför Nato tillkännager Vladimir Putin förstärkningen av den ryska kärnvapentriaden

För två dagar sedan, efter den ryske presidenten, Vladimir Putin, tillkännagav avbrytandet av nystartsfördraget, skrev vi att detta beslut banade väg för en framtida maktökning för den ryska operativa kärnvapenarsenalen, den senare är idag den enda tillgången som finns kvar i händerna på Kremls chef, för att rättfärdiga Rysslands supermaktsstatus på den internationella scenen, medan dess konventionella styrkor har reducerats mycket kraftigt genom ett år av krig i Ukraina. Det tog bara två dagar, och trots de skeptiska kommentarerna från vissa journalister i detta ämne, för den ryske ledaren att ge substans åt denna hypotes. Faktum är att tala inom ramen för hjältarnas dag för försvarare av fosterlandet, en traditionell helgdag i Ryssland sedan 1922 för att fira militären och sedan, med tiden, brottsbekämpning, säkerhet och brandmän , meddelade den ryske presidenten den kommande förstärkningen av den ryska kärnkraften triad.

För att uppnå detta presenterade Vladimir Putin flera framtida åtgärder, såsom det kommande ibruktagandet av nya interkontinentala ballistiska missiler, i det här fallet RS-28 Sarmat, men också konstruktionen av nya ballistiska nukleära missilubåtar, troligen av Borei-A klass, och förstärkningen av de strategiska flygvapnet, med Tu-160M ​​och kanske den hypotetiska ankomsten av PAK-DA:s smygbombplan. Slutligen, utvecklingen och utplaceringen av nya hypersoniska missiler, oavsett om de är luftburna som Kinzhal, eller med sjöuppskjutning eller ubåtar, som 3M22 Tzirkon, kommer att intensifieras. Å andra sidan specificerade presidenten att procedurerna för ömsesidig information med västerlandet, angående tester av vektorer, kommer att bibehållas.

V. Putin har aviserat byggandet av nya kärnkraftsdrivna ubåtar, troligen av Borei-A-klassen, utan att dock ange antalet

Kom ihåg att under 2018 hade den ryska militära programmeringslagen GPV 2018-2027 redan registrerat övergången från en initial flotta på 10 SSBN till en flotta på 12 fartyg, dvs lika många som USA planerar att bygga nya SSBN av Columbia-klassen . Med detta tillkännagivande föreslår den ryske presidenten att formatet för den ryska strategiska flottan kommer att gå längre än detta antal, vilket inte kommer att misslyckas med att generera en reaktion från Washingtons sida, som på grund av upphävandet av fördraget Nystart kan besluta att kompensera inte bara den ryska flottan som håller på att göras, men också den växande kinesiska kärnvapenstyrkan och som implementerar bland annat en flotta idag stark på 6 fartyg, för att återgå till en strategisk flotta mellan 18 och 24 fartyg, som Ohio-klassen borde ha varit initialt.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT