Ryssland har testat sin 3M22 Tzirkon hypersoniska anti-skeppsmissil vid sin maximala räckvidd på 1000 XNUMX km

Hypersoniska vapen, och i synnerhet ryska hypersoniska arméer, har under flera år underblåst många debatter, vare sig det gäller sårbarheten hos stora sjöförband som t.ex. system som kan eller inte kan motsätta sig sådana missiler utvecklas bortom Mach 5. Sedan tillkännagivandet av att Kinzhals luftburna ballistiska missil togs i bruk 2019, har Moskva utnyttjat denna mycket märkbara oro i väst, ofta förmedlad av media som saknar perspektiv på ämnet. Den ryska flottan har dock just tagit bort ett av de tvivel som hade svävat i flera månader angående den aviserade prestandan av dess 3M22 Tzirkon hypersoniska anti-fartygsmissil, genom att tillkännage framgången för en valideringsskjutning som hölls i helgen i Vita havet, vid systemets maximala räckvidd, dvs 1000 km avstånd från målet.

Hittills alla de tester som den ryska flottan tillkännagav hölls på kortare avstånd, från 200 till 450 km räckvidd, vilket lämnade vissa tvivel om den annonserade räckvidden för Tzirkon vid 1000 km. I helgen tog fregatten Admiral Gorshkov därför bort oklarheten, genom att avfyra sin nya missil till dess maximala räckvidd från sina standard UKSK-silos. Förra veckan bekräftade även de ryska myndigheterna sin avsikt att tillhandahålla Ryska K-300 Bastion landbatterier av den nya hypersoniska missilen tillsammans med den överljudsbaserade P800 Onyx som redan är i tjänst, för att ge dem en långdistansanfallsförmåga och ett mycket effektivt avskräckande medel mot fiendens flottor.

Fregatten Admiral Gorshkov (projekt 22350) avfyrade en 26M3 Tzirkon-missil lördagen den 22 maj på en maximal räckvidd av 1000 km i Vita havet

Men många frågor är fortfarande obesvarade om denna nya missil. Faktum är att om det medges att den är utrustad med en solid raketbooster för utkastning och initial hastighet, och en Scramjet eller superstator för att upprätthålla en hypersonisk kryssningsflygning mellan Mach 5 och Mach 8, på en höjd av upp till 28 km, dess förmåga att träffa rörliga mål, även stora som ett hangarfartyg, är fortfarande föremål för debatt. Faktum är att en missil som utvecklas mellan Mach 5 och Mach 10 genererar en betydande utsläpp av värme på dess utskjutande delar, i synnerhet på dess kåpa som är tänkt att hysa terminalstyrsystemet. För att stå emot denna extrema värme är det därför nödvändigt att använda speciella legeringar som visar sig vara särskilt ogenomskinliga för radarvågor, för att inte tala om de infraröda styrsystem som för närvarande används för att tillåta fartygsskyddsmissiler att lokalisera sitt mål och identifiera vid behov.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT