3M22 Tzirkon hypersonisk missil testad från Severodvinsk atomubåt

Medan testkampanjen för Tzirkon 3M22 hypersoniska missfartygsmissil kröntes med framgång i september med den tionde framgångsrika elden från fregatten Admiral Gorshkov efter en kampanj startade i februari 2020, hade de ryska myndigheterna meddelat att testning av den nya missilen från ubåtar skulle börja i oktober. Det kommer knappast att ha varit nödvändigt att ha tålamod sedan den 4 oktober meddelade den ryska flottan att den hade genomfört de två första skotten i denna testfas, båda från atomrobotens ubåt Severodvinsk, första enheten i Iassen -klassen i 885 -projektet, togs i bruk 2013. Enligt pressmeddelandet från de ryska myndigheterna avlossades ett första skott på ytan, sedan en andra skulle ha ägt rum i dykning till en nedsänkning på 40 meter, de två skotten har resulterat i en framgång, gentemot de testade elementen. Detta dubbla test, som ägde rum bara några veckor efter det senaste valideringstestet av missilen i dess yt-till-yta-version, visar stort förtroende inte bara bland ingenjörer utan även för ryska militära myndigheter i deras nya missil, och föreslår att testkampanj ombord på ubåtar kunde snabbt genomföras. När det gäller de första dränkbar utrustade med dessa missiler kunde de segla bra redan 2022.

Å andra sidan är det mycket troligt att åtminstone inledningsvis endast Severodvinsk i Iassen-klassen, de två ubåtarna i Iassen-M-klassen som kommer att vara i trafik 2022, Kazan och Novosibirsk, och atomrobotens ubåt Orel av Antei-AM-klassen, kan utrustas med den, som de enda som har det vertikala sjösättningssystemet som kan rymma missilen P800 Oniks eller 3M54K1 / 2 Kalibr -missilen, missiler som fungerade som grund för kompatibilitet för utformningen av Tzirkon. Därefter kommer ubåtarna i Antei -klassen som gradvis kommer att moderniseras som Orel till 949AM -standarden, och som kommer att ha sett de 24 silorna för P700 Granit -missiler ersättas av 72 silor för P800- och 3M54 -missiler, också kunna använda 3M22 Tzirkon , till exempel att ubåtarna Irkutsk och Chelyabinsk för närvarande moderniseras vid varven i Zvesda. Å andra sidan tyder ingenting på att det hittills är planerat att skjuta upp missilen horisontellt som 3M54 / E -missilerna som kan utrusta ubåtarna med konventionellt framdrivningsprojekt 636 och 636.3 förbättrat kilo.

Kazan SSGN News Defense | Hypersoniska vapen och missiler | Militära marinkonstruktioner
Som den första enheten i den moderniserade versionen av 885M Iassen-projektet kommer Kazan också att kunna använda den nya 3M22 Tzirkon hypersoniska anti-skeppsmissilen tillsammans med P800 Oniks och 3M54K Kalibr-missiler som redan är monterade på den.

Liksom de missiler som kommer att utrusta vissa ryska marinytanheter från 2022I likhet med nyheten om Admiral Gorshkov-klassen kommer ibruktagandet av den medelförändrade versionen av den hypersoniska missilfartyget 3M22 att medföra allvarliga svårigheter för de västerländska flottorna, särskilt när det gäller att säkra en möjlig sjöväg mellan USA. och Europa i tider av spänning. Med tanke på att kunna utvecklas med hastigheter som når Mach 8, och en räckvidd på nästan 1000 km (hittills inte visat, den maximala testade räckvidden är 350 km), kan 3M22 Tzirkon -missilen rita på egen hand en del av balansen mellan marin makten i Nordatlanten.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Hypersoniska vapen och missiler | Militära marinkonstruktioner

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna