F-35A, Su-75, FC-31..: vilket jaktplan kommer att ersätta Förenade Arabemiratens F-16?

I september 2020, mot bakgrund av ett historiskt avtal mellan Förenade Arabemiraten och Israel, tillkännagav USA:s president Donald Trump Abu Dhabis förvärv av Reaper-drönare, men också av EA-18G Growler elektroniska krigsflygplan och framför allt 50 nästa- generation F-35A jaktplan, en första i Mellanöstern. Trots det kolossala beloppet på 23 miljarder dollar som representeras av denna order, var kongressen mer än försiktig om det. Och trots ansträngningarna från president Trump som, fram till den sista dagen av hans mandat, försökte tvinga amerikanska parlamentariker att stödja ordern, det var det omedelbart avstängd av Joe Biden så snart han anlände till Vita huset. För den nya amerikanska administrationen innebar Emiratis val, särskilt när det gäller utbyggnaden av 5G-nätverket som tillskrivs kinesiska Huawei, verkliga problem, medan F-35 som Reaper och Growler fram till dess var reserverade för de närmaste allierade. från Washington, medlemmar av Nato eller i en strikt bilateral allians (Singapore, Japan, Australien och Sydkorea).

Inför Vita husets och den amerikanska kongressens förhalande tappade de emilianska myndigheterna tålamodet och tillkännagav i december 2021, storleksordningen 80 fighters Rafale Franskt företag från Dassault Aviation för 16 miljarder euro. Men Rafale F4 som kommer att levereras till Förenade Arabemiraten, kommer att vara avsedd att ersätta de 59 Mirage 2000-talet som beställdes mellan 1983 och 1997 och levererades till slutet av 2000-talet. F-35A skulle ersätta cirka 78 F-16 C/D Block 61 beställdes 1998 och levererades från 2004. Men några dagar efter att beställningen gjordes officiell i Frankrike, Abu Dhabi meddelade att förhandlingarna med Washington avbryts kring superkontraktet inklusive F-35:orna, förmodligen överväldigad av amerikansk tvekan. Sedan dess har två andra spelare uppslukas av denna möjlighet, ryska Rostec med sitt nya enmotoriga stridsflygplan Su-75 Checkmate, och kinesiska Shenyang med FC-31 Gyrfalcon, som fungerar som grunden för framtidens utveckling "J-35" ( inofficiell beteckning) som kommer att utrusta de nya hangarfartygen från People's Liberation Army.

F 16e block60 UAE e1677162171387 Analyserar försvar | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Det Emilian Air Force anpassar idag 78 F-16 Block 61, som är en av de mest avancerade i tjänst, och ger endast efter för F-16 Block 70/72 när det gäller modernitet. Låt oss vara ärliga, han må vara effektiv, men han är framför allt superful...

Det måste sägas att med ordningen på Rafale, men också accelerationen av den globala geopolitiska omstruktureringen, är Abu Dhabi idag i en stark position i sina förhandlingar. Emiratet har inte bara tid att förhandla i sina bästa intressen i flera år till utan att behöva satsa på sina defensiva förmågor, utan det spelar nu en kritisk politisk och ekonomisk roll i Mellanöstern och utanför, och överlåter till detta framtida kontrakt har en geopolitisk dimension som sträcker sig långt bortom luftkraftens enda ram. Och som vi kommer att se kan varje enhet, med de politiska, industriella och tekniska begränsningar och möjligheter som är kopplade till det, skryta med avgörande styrkor och betydande svagheter.

Lockheed Martin F-35A Lightning II

Enligt uttalandena från den främste biträdande biträdande sekreteraren för American Bureau of Political-Military Affairs, Stanley Brown, vid sidan av IDEX 2023-utställningen, diskussionerna mellan de amerikanska och emiratiska myndigheterna har aldrig upphört sedan avbrytandet av förhandlingarna kring F-35 och Reaper (Growler har försvunnit från spektrumet). Men han tror också, som termen "diskussion" och inte "förhandling" indikerar, att en sådan hypotes skulle ta flera år att förverkliga. Med andra ord, om F-35A är kvar i tävlingen i Förenade Arabemiraten är den inte längre den enda konkurrenten, och inte ens nödvändigtvis i spetsen för tävlingen. Lockheed-Martin-flygplanet har dock många fördelar att visa mot sina ryska och kinesiska konkurrenter, först och främst dess installerade och framtida flotta, som troligen kommer att överstiga 3500 XNUMX flygplan i mitten av nästa decennium. Dessutom kommer jagaren att representera ryggraden i det amerikanska flygvapnet och marinkåren, samt en majoritet av västerländska flygvapen, vilket är en utmärkt garanti för hållbarhet och skalbarhet. Slutligen kan enheten lita på några mycket avancerade funktioner, såsom när det gäller smyg- och datafusion, såväl som ett brett utbud av ammunition av olika typer, vilket gör den till en mycket mångsidig enhet, perfekt skräddarsydd, till exempel; att eliminera det iranska yt-till-luft-hotet vid behov.

F 35A USAF täckflyg USAF Defense Analyser | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
F-35A har många fördelar att hävda. Men de operativa och politiska begränsningarna som följer med det kan avskräcka Abu Dhabi.

Lightning 2 kommer dock också med sin del av begränsningar, den första har redan upplevts av Abu Dhabi, nämligen USA:s permanenta närvaro i alla processer relaterade till användningen av enheten, inklusive de enklaste, som att få lite nytt luft. Med andra ord, att köpa F-35 innebär också att ge betydande makt till Washington i att kontrollera landets militära flygoperationer, förutom att få ett mycket osannolikt undantag som hittills endast beviljats ​​till Jerusalem. Detta är inte ett problem för de flesta Nato-länder och de första rankade allierade i USA:s Stillahavszon, men det kan vara ett avgörande kriterium för Abu Dhabi, som har som mål att spela en större och mer autonom roll under de kommande åren på den internationella scenen . Å andra sidan är enheten både dyr, om inte att skaffa, i alla fall att implementera och underhålla, och komplex, med fortfarande låg tillgänglighet jämfört med de enheter den ersätter. . Slutligen kommer den industriella och tekniska kompensationen kring ett potentiellt förvärv av amerikanska F-35A att vara begränsad, eller åtminstone troligen mycket lägre än de som föreslagits av Moskva och Peking, medan Emiraten aktivt vill utveckla sin egen industriella och tekniska försvarsbas. .

Rostec Su-75 schackmatt


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna