Byggandet av den ryska flottans sista 2 Borei SSBN kommer att påbörjas i år.

Efter att precis ha meddelat nästa start av arbetet med sina två sista Boreï SSBN, är Ryssland idag det enda land som lyckas sjösätta och leverera, varje år, fler ubåtar än jagare och fregatter.

Ännu bättre kommer den ryska flottan att ta emot, under de kommande sex åren, endast sex fregatter av Admiral Gorshkov-klassen, ett fartyg som bara väger 5 400 ton, vilket dock är den största ytstridande enheten som produceras av industrins post-sovjetiska ryska flotta tvinga.

Det kommer att ta i bruk under samma period fem, kanske sju, SSGN av Iassen-klassen, med en yta på 8 600 ton, samt sex SSBN:er av Boreï-A- och Boreï-AM-klasserna, på 15 000 ton vardera. på ytan, eller minst 11 stora kärnkraftsdrivna ubåtar.

Konstruktionen av de två sista Borei-AM SSBN kommer att påbörjas 2024 för den ryska flottan

Detta är just konstruktionen av de två sista Boreï-klass SSBN, som kommer att påbörjas 2024, enligt Tass-byrån, med hänvisning till en källa i det ryska försvarsministeriet.

Dessa fartyg kommer att vara den tredje och fjärde enheten i den tredje satsen av ryska Borei-klass SSBN. Den första omgången av tre Borei-klassfartyg levererades till Northern Fleet (ett fartyg) och Pacific Fleet (två fartyg), från 2012 till 2014, med en hastighet av en ubåt varje år.

SSBN Borei
Borei-klassen kommer att ha delats upp i tre delar och lika många underklasser: Borei, Borei-A och Borei-AM.

Den andra omgången involverade 5 ubåtar av en avancerad version, kallad Boreï-A, med modernare kommunikations- och detektionsutrustning, samt omdesignad hydrodynamik, för att ge dem högre hastighet, större manövrerbarhet och ökad diskretion.

Liksom den första Boreï bär Boreï-A 16 RSM-56 Bulava SLBM ballistiska missiler, med en uppskattad räckvidd på mer än 10 000 km, som kan bära upp till 10 MIRV oberoende kärnstridsspetsar. Den första av Borei-A, den Knyaz Vladimir, togs i bruk 2020, medan den sista enheten i den andra omgången, den Knyaz Pozharskiy, måste vara 2024, två för den norra flottan, de andra tre för Stilla havet.

Den tredje, och för tillfället sista omgången av SSBN Borei, involverar fyra fartyg. Konstruktionen av de två första, den Knyaz Potemkin och Dmitry Donskoy, började 2021. De två fartygen är planerade att ansluta sig till den norra flottan 2026 och 2028.

Den tredje och fjärde Boreïen i denna sats, och sista fartyg i klassen, enligt nuvarande planering, ska levereras, enligt källan som citeras av Tass, 2029 och 2030, med en hastighet av ett fartyg per flotta.

6 SSBN för den norra flottan och 6 för Stillahavsflottan 2030

I själva verket, enligt denna källa, kommer den ryska flottans två huvudflottor, den norra flottan, baserad i Murmansk, och Stillahavsflottan, i Vladivostok, att ha 6 Borei SSBN vardera 2030.

SSBN Borei
På nuvarande GPV kommer var och en av de två stora ryska flottorna att ställa upp i slutet av decenniet, 6 Borei-klass SSBN, dvs lika många som den amerikanska flottan planerar att ha Columbia klass SSBN.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Avskräckande krafter | Försvarsnyheter | Strategiska vapen

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna