Kina investerar 500 miljarder dollar under tio år för att komma ikapp kärnvapen

Enligt statens webbplats globaltimes.cn, med hänvisning till diplomatiska källor, har Peking meddelat Washington om sitt vägran att delta i förhandlingar mellan USA och Ryssland om kärnvapenminskning i parken. Tvärtom kommer Kina att använda enastående och kolossala ansträngningar för att kompensera för sin försening när det gäller strategiska vapen gentemot USA.

Det måste sägas att den kinesiska berättelsen om detta ämne är särskilt lätt. Med mindre än 500 kärnvapen i drift spelar Peking, precis som Paris, inte idag i samma kurs som Washington eller Moskva, som sammanställer nästan 6000 vardera. Dessutom har Kina inte samma reläer som USA för att potentiellt använda ballistiska vapen eller anti-missilsystem nära sina potentiella motståndares gränser. Ändå, och mycket mer än det ryska 9M29 Novator-systemet, var det de kinesiska positionerna som i skuggorna uppmanade Förenta staterna att dra sig ur INF-fördraget, vilket förbjöd det, liksom Ryssland, innehav och utplacering av kärnvapen med ett intervall från 500 till 2500 km.

Novator System 9M729 utmanas av Washington för slutet av INF-fördraget

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT