Pentagon förlitar sig mer än någonsin på DARPA för sina hypersoniska program

Om USA på 90-, 2000- och 2010-talen hade forskningsprogram inom det hypersoniska området, som X-51 Waverider, ansågs ämnet vara av mindre betydelse av Pentagon, och gynnades endast av begränsade poäng och särskilt inget ansökningsprogram att följa. Men när Vladimir Putin i mars 2018 tillkännagav att den luftburna hypersoniska missilen Kinzhal togs i bruk, långt ifrån att representera ett anmärkningsvärt vetenskapligt genombrott på området, förändrades saker radikalt i Washington, och utvecklingen av hypersoniska system blev mycket snabbt en av de strategiska utmaningarna för de amerikanska väpnade styrkorna. Ibruktagandet av Kinesisk DF-17, den kommande ankomsten av 3M22 Tzirkon hypersonisk missiler mot fartyg ryska, och framgångsrika tester av ett nordkoreanskt hypersoniskt glidflygplan, förstärkte bara beslutsamheten hos Washington, som lovade att investera 15 miljarder dollar på området mellan 2015 och 2025.

För att svara på nödsituationen vände sig Pentagon till ett säkert kort, innovationsbyrån vid försvarsdepartementet DARPA, som redan stod vid rodret för X-51, och lanserade samtidigt flera program som studerar olika tekniska vägar. . Om programmet baserat på en pulverförstärkare, men ändå antas vara det mest tillgängliga och snabba att utveckla ur en teknisk synvinkel, stötte på successiva misslyckanden som ledde till att det lades ner 2023, HAWC-programmet baserat på en aerob thruster av Scramjet-typ har genomförts framgångsrikt, och DARPA avser nu, tillsammans med det amerikanska flygvapnet och tillverkarna Lockheed-Martin och Raytheon, att ta ett nytt steg 2023 för att möjliggöra en säker övergång till ett operativt militärt program, genom att konsolidera teknologin för Scramjet, dess operativa och industriella tillämplighet, och genom att ta bort alla dessa aspekter av risker, och begär, inom ramen för 2023 års budget, en kreditram på 60 miljoner dollar för att fortsätta HAWC-programmet, omdöpt till MoHawc för tillfället, namn på en stam av indianer etablerad i Quebec som tillhör Iroquois konfederationen.

DF-17 är en kinesisk ballistisk missil som bär ett hypersoniskt glidflygplan, premiär 2019 med anledning av firandet av 70-årsdagen av inrättandet av People's Liberation Army

MoHawk-programmet är dock inte det enda som utvecklats av DARPA inom området hypersoniska vapen. Alltså, fortfarande inom ramen för 2023 års budget, begär DARPA en post på 30 miljoner USD för programmet Tactical Boost Glide, ett system som består av en booster som bär ett segelflygplan med hypersonisk hastighet, för att ha ett taktiskt och relativt lätt system för att initiera attacker mot fiendens system och infrastruktur i taktisk skala, som till exempel vad den kinesiska DF-17 kan göra . Utvecklat tillsammans med US Air Force; Tactical Boost Glide kunde dock vara luftburen, som den ryska Kinshal, samtidigt som den hade ett hypersoniskt glidflygplan som erbjuder mycket överlägsen manövreringsprestanda för att motverka motståndarens antimissilförsvar.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT