Efter friheterna står den amerikanska flottans Independence LCS inför stora misslyckanden

Ju mer tiden går, desto mer tycks den amerikanska flottans Littoral Combat Ship-program, som är tänkt att föregå utvecklingen inom kuststriden, ansluta sig till den långa listan av tekniska och operativa återvändsgränder som Pentagon har gjort en specialitet av under de senaste 30 åren. Efter att 2014 ha övergett principen om stridsmodul som skulle tillåta de två frihets- och självständighetsklasserna som utgör programmet att ha avancerad operativ flexibilitet genom att utrusta sig, efter behov, med kapacitet för krigföring mot fartyg, krigföring mot ubåt, underrättelsetjänst och elektronisk krigföring eller minkrigföring, har den amerikanska flottans personal aldrig slutat försöka minska antalet fartyg som ska byggas, och insett att dessa byggnader inte längre uppfyllde de operativa behoven för att hantera avancerade flottor som den kinesiska flottan, utan har kommit upp mot amerikanska senatorer och företrädare varje år som starkt motsätter sig en minskning av det ursprungligen planerade formatet.

Under 2019 lyckades dock den amerikanska flottan begränsa antalet fartyg till 52 till 38 fartyg, 19 av varje klass, och gick mot en ny strategi, som utrustade 15 fartyg av varje klass med en specifik krigsföringsmodul, minor eller antiubåtar. krigföring, de andra byggnaderna reserverades för test- och träningsändamål. Samtidigt beslutade amiral Gilday, stabschef för den amerikanska flottan, att stärka dessa fartygs operativa och defensiva förmåga, i synnerhet genom att utrusta dem med NSM anti-skeppsmissiler. Detta var dock inte slutet på äventyren för detta program. I själva verket, på samma datum, dök upp allvarliga problem med framdrivningssystemet som används av Freedom-klass LCS, vilket ledde till kaskadfel så snart fartygen var utplacerade, vilket ledde till att den amerikanska flottan begärde att 9 av de 15 Freedom-klass LCS som redan tillverkades 2023 dras tillbaka från aktiv tjänst, varvid bytet av framdrivningssystemet ansågs vara för dyrt för dessa fartyg redan byggd, medan anti-ubåtskrigföringsmodulen som också skulle utrusta fartygen också övergavs.

Den amerikanska flottan står inför stora problem med sitt Pump-jet-framdrivningssystem och vill avveckla 9 av sin Freedom-klass LCS 2023

I det här sammanhanget skulle avslöjanden som gjorts efter en undersökning gjord av den amerikanska sajten NavyTime inte ljuga Murphys berömda lag. Enligt dem är det nu den andra klassen i programmet, Självständighetsklassen, som står inför allvarliga problem. Strukturella misslyckanden som ledde till uppkomsten av sprickor tvingade faktiskt den amerikanska flottan att förbjuda dessa fartyg att segla bortom havsnivå 4, d.v.s. med fördjupningar över 2,5 meter, och att inte överskrida hastigheten på 15 knop, även om LCS satsade en stor del av deras operativa mervärde just vid höga hastigheter, mellan 35 och 40 knop. Stora sprickor har alltså observerats på 6 av de första 10 självständighetsklassens LCS i drift, vilket kommer att kräva, enligt experterna som intervjuats av den amerikanska sajten, ett stort konsolideringsarbete som skulle kunna immobilisera fartygen under en lång period, och framför allt göra dem tyngre till den grad att de ändrar dess nautiska egenskaper och därmed dess potentiella hastighet.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT