Med 3M22 Tzirkon anti-ship missil vinner den ryska flottan i Europa

Vänta i brak i nästan 20 år efter Sovjetunionens kollaps, återuppbyggnaden av Rysslands maritima makt, liksom landets militära marinindustri, börjar nu visa frukterna av Moskvas insatser under de senaste tio åren. Med ikraftträdandet av nytt projekt 22350 amiral Gorshkov fregatter, Steregushchyi korvetter från projekt 20380 och Gremyashchyi från Project 20385, Av konventionella ubåtar Projekt 636.3 Förbättrat kilo, och kärnkraftsdrivna ubåtar Projekt 885-M Iassen-M och projekt 955 Boreï-A, det har nu fartyg som inte har något att avundas sina västerländska motsvarigheter, snarare tvärtom. Men ett vapen, vars inträde i tjänst sägs vara nära förestående, kan mycket väl ge en mer än betydande fördel för ryska fartyg, den hypersoniska antiskipsmissilen 3M22 Tzirkon.

Om offentliga hänvisningar till Tzirkon multiplicerades i slutet av 2010-talet, skulle programmet som födde det, som anförtrotts NPO-missilen Mashinostroyeniya, vara mycket äldre och skulle ha startats i början av 90-talet. Det fram till nyligen, ingen ansåg den ryska flottan som en stor potentiell motståndare, som i slutet av 2000-talet kämpade för att upprätthålla en enda kärnvapenbåtuppskjutning av missiler, men ändå svängan för avskräckning från landet, till havet, och av vilken majoriteten av de stora marinenheterna översteg knappast 30 dagar till sjöss per år vid den tiden. Men ansträngningarna till förmån för moderniseringen av denna flotta, men också av den industriella infrastrukturen avsedd att producera och underhålla dessa fartyg, startade 2012, ändrade snabbt situationen och antalet ryska fartyg till havs har ökat snabbt de senaste åren.

Det första testet av 3M22 Tzirkon-missilen ägde rum i april 2017. Sedan dess har missilen testats flera gånger, inklusive ombord på Admiral Gorshkov-fregatten och dess 3S14 UKSK-silor.

Samtidigt, 3M22-programmet har nått mognadoch dess förkunnade egenskaper började snart bli en fråga av verklig oro i väst, även om många, fram till nyligen, tvivlade på att en hypersonisk missil kunde kunna slå ett rörligt fartyg överbord. Nya tester utförda av missilen, inklusive den sista ägde rum förra veckan och banade väg för statlig kvalifikationstestning, visade att inte bara var Tzirkon verkligen hypersonisk, eftersom den hade nått hastigheter på Mach 7 och till och med Mach 8, men att dess räckvidd verkligen var konsekvent (utan att visa de 1000 km som aviserats), och särskilt att den kunde nå mobila mål till sjöss, liksom landmål, med stor precision.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT