Efterträdaren till antiskeppsmissilen Harpoon kommer att vara hypersonisk

AGM-1977 Harpoon anti-skeppsmissil, som togs i bruk 184, tillverkades i mer än 7500 1975 enheter av MacDonnel Douglas och sedan Boeing Defense, och användes av mer än trettio flottor och flygvapen runt om i världen och gav aldrig efter på detta område än de berömda missilerna från Exocet-familjen designade av NordAviation/Aerospatiale och togs i bruk 50. Dessa två missiler hade inte bara liknande prestanda och flygprofiler, de har också en enastående livslängd gemensamt, eftersom både den amerikanska och franska missilen fortsätter att vara producerade och exporterade nästan 40 år efter att de togs i bruk. Men för dem båda, även om prestandan hos de moderna versionerna Harpoon Block II+ ER och Exocet MM184 Block IIIc har lite att göra med de första AGM-38 och MM-XNUMX, börjar de bli sårbara för moderna antimissiler försvar, vare sig det beror på kort- och medeldistansmissilmissiler, CIWS närskyddssystem eller framsteg inom området störningar och lockbeten.

Dessa två missiler erbjöd initialt ett betydande mervärde på grund av att deras flygbana skummade vågorna i hög subsonisk hastighet (mellan 850 och 900 km/h), vilket bara lämnade några tiotals sekunder för målet att upptäcka, engagera och försöka förstöra eller lura missilen. Med framsteg inom stridssystem, detektionssystem och vapen ombord är denna tidsram nu i stort sett tillräcklig för att svara på ett sådant hot för ett modernt fartyg (detta var inte fallet med Moskva), vilket effektivt minskar den potentiella missileffektiviteten. För att svara på det Frankrike och Storbritannien satte sig för att utveckla en ny anti-fartygsmissil överljud som bibehåller egenskaperna hos Exocet och dess skumflygning, men vars smygprofil, överljudshastighet och slutliga popup-bana kommer att reducera svarstiden till mindre än 5 sekunder för det riktade fartyget. USA har å sin sida tydligen beslutat att vända sig till ett annat tillvägagångssätt, det som valts av Ryssland och Kina, nämligen den hypersoniska missilen.

Den ryska antiskeppsmissilen 3M22 Tzirkon presenterad som hypersonisk har slutfört sin testkampanj och kommer att träda i tjänst i år med den ryska flottan

Inom ramen för utarbetandet av Pentagons budget för 2023 dök det faktiskt upp ett nytt program kallat Offensive Anti-Surface Warfare Weapon (OASuW) och döpt HALO, som syftar till att designa den hypersoniska ersättningen för Harpoon-missilen. Den amerikanska flottan begär verkligen finansiering på 92 miljoner USD 2023 för att påbörja arbetet med detta program, efter att det nekades finansiering på 56 miljoner USD 2022 för samma projekt. Syftet är att möjliggöra utvecklingen av en anti-fartygsmissil som kan utvecklas i en mycket omtvistad miljö, på öppet hav såväl som i kustzonen, och att omintetgöra befintliga och framtida antimissilförsvar. Utvecklingsfasen kommer att sträcka sig till 2027, vilket tyder på att den nya missilen inte kommer att tas i bruk förrän nästa decennium. låt oss komma ihåg det den ryska 3M22 Tzirkon anti-skeppsmissilen kommer att tas i bruk i slutet av detta år ombord på fregatten Admiral Golovko.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT