Paris och London återupptar sitt samarbete inom området för taktiska missiler

- Annons -

Det fransk-brittiska samarbetet när det gäller utveckling av militära system har ofta varit svårt, och präglats av bittra misslyckanden, vilket till exempel var fallet med hangarfartygsprojektet mellan de två länderna. Men när det lyckas resulterar det ofta i utrustning av mycket hög kvalitet. Detta var fallet inom området för helikoptrar med Gazelle och Puma, inom stridsflygplan med Jaguar, och på senare tid inom området för artilleripistoler med det 40 mm teleskoperade ammunitionssystemet. Men det föredragna området för detta samarbete under flera decennier har varit taktiska missiler, med system som t.ex SCALP / Storm Shadow och ny ANL / Sea Venom-missil som båda erbjuder avancerad kapacitet till de väpnade styrkorna i två länder, såväl som till deras exportkunder.

Förutom samarbetet inom minkrigföring har Paris och London tillsammans under flera år utvecklat en ny familj av missiler avsedda att ersätta både den franska Exocet och den amerikanska Harpunen inom långdistanskrigföring mot fartyg, som samt kryssningsmissilen Scalp / Storm Shadow som utrustar Rafale, Typhoon och Mirage 2000. Utsedda Future Anti-Ship Missile / Future Cruise Missile eller FMAN / FMC, bör detta samarbete leda till att 2030 förse de två ländernas sjö- och flygvapen med avancerad operativ kapacitet som kan utmana de bästa antimissil- och närskyddssystemen i tjänst eller i framtiden. Som sådan, under sin senaste utfrågning av en försvarskommitté som återkommit till endast 4 suppleanter, de 26 andra medlemmarna i denna kommission har uppenbarligen bättre saker att göra än att lyssna på rapporten från Generaldirektoratet för beväpning, generaldelegaten Joël Barre indikerade att FMC skulle ha kapaciteten att undertrycka fiendens luftvärnsförsvar mycket framsteg och erbjuder en sedan länge förlorad förmåga till det franska flygvapnet.

Rafale.SCALP EG AdlA 1068x710 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Internationellt tekniskt samarbete Försvar
Kryssningsmissilen SCALP / Storm Shadow representerar en avgörande operativ förmåga för de franska och brittiska flygvapnen.

Men i samband med spänningar mellan Frankrike och Storbritannien i många frågor, inklusive Brexit och Londons deltagande i Aukus-alliansen, hade det blivit svårt att sammanföra aktörer från båda länderna för att främja detta samarbete som ändå är avgörande för den operativa kapaciteten hos de två ländernas arméer inom en snar framtid. Efter flera uppskjutningar, ett arbetsmöte kring partnerskapet betecknat med förkortningen MCM ITP for Materials and Components for Missile Innovation and Technology Partnership, hölls den 27 och 28 oktober och samlade representanter för försvarsministeriet och brittiska DSTL (Defense and Science Technology Laboratory), franska DGA samt industrimän som Thales, MBDA och Leonardo.

- Annons -

LOGO meta försvar 70 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Internationellt tekniskt samarbete Försvar

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

- Annons -

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna