Kinas nya hypersoniska anti-skeppsmissiler är en spelomvandlare i Stilla havet

Kunde Kina ha stulit artigheten från Ryssland genom att placera ut en hypersonisk anti-skeppsmissil ombord dess nya Type 055 tunga jagare ? Det är i alla fall frågan som uppstår efter publiceringen av bilder som visar avfyrningen av en missil identifierad som YJ-21 från ett av dessa fartyg, vilket tyder på att missilen faktiskt skulle kunna vara i tjänst, eller åtminstone i en avancerad testfas. Som om den här nyheten ensam inte var nog, nya bilder sändes som visar ett långdistansbombplan från H-6N som också bär en ballistisk missil mot fartyg, som experter tror att det är CJ-21, den luftburna versionen av YJ-21, själv härledd från den berömda DF-21D ballistisk missil med lång räckvidd mot fartyg implementerade från landskjutsar sedan början av 2010-talet, och har redan orsakat, med en räckvidd på 1700 km, en djupgående omvälvning i handlingsfriheten för amerikanska och västerländska sjö- och flygvapen nära den kinesiska kusten.

Den amerikanska flottan hade dock under flera år implementerat ett svar på hotet som representerades av DF-21D och dess storebror FD-26 med en räckvidd på 4500 km. I likhet med övervakningen av ballistiska missilavfyrningar som bildar den kinesiska avskräckningsstyrkan, övervakas utplaceringen och avfyrningen av dessa antifartygsmissilbatterier exakt av amerikanska observations- och underrättelsesatelliter. I händelse av aggressiv eld mot ett amerikanskt fartyg skulle denna tidiga upptäckt göra det möjligt för eskortfartygen att implementera sina antiballistiska vapen, SM-3-missilen, för att fånga upp hotet innan det träffar sitt mål. Samtidigt, hotet som utgörs av YJ-12 och CJ-12 supersoniska kryssningsrobotar mot fartyg, vapen med en flygprofil jämförbar med den för de ryska Kalibrs, implementerade av respektive fartyg (jagare och ubåtar), sjömän) och Kinesiska sjöflygplan var inom räckhåll för SM2 luftvärnsmissiler från amerikanska jagare och kryssare. I själva verket, även om det inte bör försummas, innehöll den amerikanska flottan och dess allierade hotet från de nya kinesiska anti-fartygsmissiler som har dykt upp de senaste åren.

H-6N långdistansbombplan som bär en ballistisk missil, troligen en CJ-21

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT