Kinesiska ubåtar snart utrustade med litiumjonbatterier?

I händelse avmilitära insatser mot Taiwan för att ta kontroll över den autonoma ön sedan 1949, skulle den kinesiska flottans ubåtsflotta uppmanas att spela en strategisk roll, i synnerhet genom att hålla i schack alla amerikanska och allierade flottor som kunde komma till stöd för Taipei. I avsaknad av ett tillräckligt antal hangarfartyg och tankflygplan för att säkerställa en marin- och luftblockad som kan bekämpa västmakten, skulle det faktiskt falla på folkarméns ubåtar till Liberation (APL) att identifiera och utse mål för att Kinesiska långväga anti-skeppssystem, som DF-21D och DF-26, men också för att styra eventuella attacker av kinesiska långdistansbombplan. 0r kan den kinesiska flottan hittills bara förlita sig på 6 moderna kärnvapenattackubåtar av typ 09-III av klasserna Shang och Shang-G, och måste därför främst förlita sig på sin flotta av konventionellt drivna ubåtar för att utföra detta uppdrag.

Om de fyrtio moderna konventionella attackubåtarna av Song- och Yuan-klasserna, såväl som de tio dränkbara båtarna av rysk design Kilo och Improved Kilo, i tjänst inom de kinesiska flottorna, erbjuder långt ifrån försumbar prestanda för detta. -ubåtskrigföring nära de kinesiska kusterna och i närhaven, såsom Sydkinesiska havet, lider dessa fartyg av en låg autonomi och energikapacitet vid dykning för att utföra förbudsuppdrag på öppet hav, såsom de som skulle behövas att hålla tillbaka den allierade flottan och dess kohort av kärnkraftsdrivna eskortubåtar som passar perfekt för deras uppdrag. Även tjugotalet Typ 039A Yuan-klass, som har ett AIP (Air Independent Propulsion) system som härrör från Stirling-systemet, och därför en utökad dykautonomi så länge de håller en låg hastighet, skulle vara kraftigt missgynnade mot västerländska och särskilt amerikanska SNA:er i en sådan situation. eftersom de ska till ytan för att ladda batterierna och bara utvecklas i låg hastighet under dykning.

Den kinesiska marinen har för närvarande endast 6 moderna SNA Typ 09-III av Shang- och Shang-G-klasserna

Inom detta område kan en ny teknik som ärvts från den kinesiska bilindustrin snart bli en spelomvandlare för Peking och dess flotta. Faktiskt, enligt Hong Kong-webbplatsen (och nu mycket nära Peking) Södra Kinas morgonpost, kan den kinesiska marinen snart börja installera litiumjonbatterier ombord på sina konventionellt drivna ubåtar, istället för de traditionella blybatterier som använts i nästan ett sekel ombord på ubåtar. För detta avser den kinesiska generalstaben att förlita sig på de framsteg som gjorts på detta område av den kinesiska bilindustrin, som har blivit världsledande inom elbilar, och med avancerad expertis inom litiumjonbatterier. Ursprungligen utvecklade för mobila enheter som smartphones och surfplattor, har litiumjonbatterier sedan erövrat elbilsmarknaden. De erbjuder verkligen ökad laddningskapacitet, men också minskade laddningstider och en mycket högre toppeffekt än traditionella batterier, alla viktiga tillgångar för ubåtar.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Flash-artiklar är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna om analyser, nyheter och sammanfattning. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen – avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT