Den kinesiska marinen kommer att ha tagit emot 8 nya jagare bara under 2021

Som vi vet har den kinesiska militära marinindustrin varit extremt framgångsrik i flera år. Från 2017 till 2020 hade det således gjort det möjligt för den kinesiska marinen att ta emot inte mindre än 21 jagare i aktiv tjänst, d.v.s. 3 gånger fler fartyg av denna typ än de som togs i bruk med US Navy, den sydkoreanska flottan, den kungliga australiensiska flottan och den japanska sjöns självförsvarsstyrkor under samma period. Långt ifrån att sakta ner, det sätter ett nytt rekord 2021 med inte mindre än 8 jagare levererade till Naval Forces of People's Liberation Army, eller mer exakt, 3 typ 055 kryssare och 5 luftvärnsjagare Typ 052DL, två klasser av fartyg som absolut inte har något att avundas för de mäktigaste västerländska flottenheterna. Detta är det största antalet jagare som någonsin levererats under ett enda år under de senaste 50 åren, det tidigare rekordet var 1994 när den amerikanska flottan samtidigt såg 6 jagare av Arleigh Burke-klassen.

Den mer än ihållande takten på kinesiska varv verkar inte vara avsedd att minska under de kommande månaderna och åren. Enligt kinesiska medier skulle således en ny order på 8 Typ 055 kryssare och 16 Type 056DL jagare ha anmälts till landets varv i slutet av året, för att upprätthålla takten i nuvarande leveranser. Dessutom, ett nytt parti fregatter av typ 054A beställdes också förra året, och leveranser startade i år, medan 20 korvetter av typ 056 i tjänst med den kinesiska flottan överfördes till kustbevakningen i slutet av året, för att frigöra besättningarna att beväpna de nya oceangående fartygen som är under konstruktion.

Luftvärnsförstörarna av typ 052DL har en långsträckt helikopterhangar för att rymma den nya sjöhelikoptern Z-20 och en ny lågfrekvent flygövervakningsradar designad för att upptäcka smygflygplan

Om denna takt bibehålls till 2026, och det inte finns någon anledning att tro att så inte kommer att vara fallet, kommer den kinesiska marinen då att ha, när det gäller stridande ytfartyg, 16 typ 055 kryssare, av 42 typ 052 luftvärnsjagare av alla typer, inklusive 24 Typ 052DL i utökad version, och 50 fRegattor Typ 054A, eller en flottstyrka som väsentligen motsvarar den som är tillgänglig för den amerikanska flottan och dess australiska, Nya Zeeland, japanska och sydkoreanska allierade i Stilla havet. Kraftekvivalens kommer också att uppnås, eller nära att finnas, inom området för amfibiefartyg. De västerländska marinstyrkorna kommer att ha lite mer än sin ubåts- och marinflygflotta för att behålla makten över den kinesiska flottan, även om den senare inte representerade 1/5 av styrkorna från samma allierade år 2000.

Utöver den oöverträffade industriella kapacitet som Peking har till sitt förfogande, ser vi, och episoden med överföringen av Type 056-korvetterna är till för att visa det, att expansionen av den kinesiska flottan börjar stöta på andra faktorer, i synnerhet till mänskliga resurser. Med "endast" 225.000 350.000 män och kvinnor i sina led, mot 052 270 för den amerikanska flottan, kommer den kinesiska marinen nu snabbt att nå ett glastak vad gäller format, inte utbyggbart annat än genom att själva öka antalet. , vilket för tillfället , verkar inte vara relevant för de kinesiska myndigheterna, eller genom att drastiskt öka automatiseringen inom fartyg för att minska storleken på besättningarna. Således förlitar sig en jagare av typ 130D fortfarande på en besättning på XNUMX sjömän, där en FREMM-fregatt av samma tonnage endast kräver XNUMX. Dessutom låter den extrema hastigheten med vilken nya enheter produceras, beväpnade med nya, system och besättningar, sväva, speciellt för Pentagon-experter, ett visst tvivel om den verkliga stridskapacitet som de har idag och som de kommer att ha under hela maktens uppgångsfas.

Typ 054A antiubåtskrigföringsfregatter är ryggraden i den kinesiska marinens antiubåtskrigföring på öppet hav. Det kommer att ha mer än 50 av dessa fartyg till 2027.

Faktum kvarstår att den kinesiska marinen på detta område under de senaste åren har visat betydande anpassningsförmåga, framsteg och samordning, med i synnerhet statistik över incidenter till sjöss som är jämförbar med den för mycket erfarna flottor som den franska marinen. US Navy eller Royal Navy, och mycket intensiv träningsaktivitet, oftast åtföljd av eld med skarp ammunition. Dessutom kunde man mycket snabbt ta hänsyn till de begränsningar som var kopplade till användningen av sina hangarfartyg men också av sina nya attackfartyg, genom att anpassa utbildningen av sina besättningar och personal med anmärkningsvärd effektivitet. Det förefaller därför rimligt att inte överskatta detta kriterium i den jämförande bedömningen av den kinesiska flottans effektiva militära makt, närvarande och under tillverkning, särskilt eftersom allt tyder på att det fortfarande är långt ifrån att ha nått den kinesiska flottans nivå. dess mål, både när det gäller format och effektivitet.

Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT