Kina har också en luftburet hypersonisk missil

När Vladimir Putin bekräftade, i mars 2018 vid sidan av det ryska presidentvalet, existensen av Kh47M2 Kinzhal hypersoniska missil, blev västerlänningar chockade inför Moskvas tekniska framsteg i ett område som sannolikt kommer att ge ryska styrkor en mer än betydande taktisk fördel jämfört med Nato. Sedan dess har USA, precis som sina europeiska, japanska och sydkoreanska allierade, lanserat ett stort antal program som riktar sig till utforma, så snabbt som möjligt, hypersoniska vapen, oavsett om de implementeras av land-, sjö- eller flygvektorer.

Det måste sägas att det inte finns någon brist på hypersoniska missiler intressen ur operativ synvinkel. Inte bara slår de så snabbt att moderna antilufts- och missilsystem inte kan fånga upp dem, men de minskar väsentligt flygtiden och därmed reaktionskapaciteten för potentiella mål, vilket tvingar militären att se över på djupet deras informationssystem samt deras beslutsprocesser för att hoppas kunna svara på dem. Slutligen förmedlar en hypersonisk missil, utöver sin militära laddning, en mycket betydande kinetisk energi som i sig själv kan orsaka betydande skador vid kollisionen. Således är den kinetiska energin för en hypersonisk missil som flyger vid Mach 5 20 gånger större än den för samma missil som utvecklas vid Mach 1.

Kh47M2 Kinzhal-missilen gav ryska styrkor en djup strejkförmåga i Natos försvarssystem hittills otillgängligt på grund av INF-fördraget

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT