Är hotet om attackdrönare på ytfartyg övergående?

I mitten av februari 2024 framhöll en rapport från den amerikanska kanalen CBS hotet om attackdrönare på ytfartyg, och i synnerhet på US Navy jagare och kryssare.

Han bekräftade faktiskt att de amerikanska eskorterna som var utplacerade i Röda havet och i Adenbukten redan hade skjutit nästan ett hundratal standard SM-2 och SM-6 luftvärnsmissiler, för att fånga upp missiler, och särskilt drönare som avfyrats av Houthi-rebellerna mot dem, eller mot eskorterade handelsfartyg.

Dessa Houthi-drönare, liksom de ytdrönare som används av ukrainarna i Röda havet, har skapat ett nytt hot, mot vilket allierade sjöeskortenheter inte är effektivt utrustade, vilket orsakar snabb och ineffektiv användning av luftvärnsmissiler, utan att kunna för att ersätta de avfyrade missiler till sjöss. Situationen är ännu mer oroande för den ryska flottan, som tvingats avsluta majoriteten av sina marina operationer i Svarta havet.

Under dessa förhållanden har många röster höjts för att lyfta fram drönarhotet på militära fartyg, och går så långt som att ifrågasätta relevansen för stater av att utrusta sig med en kostsam militär ytflotta, oförmögen att skydda mot dessa billiga drönare som kan vara används samtidigt i stort antal, för att mätta försvar och övervinna dem.

Så, kommer drönare att underteckna dödsdomen för stora marina ytenheter? Detta är långt ifrån säkert, eftersom parader för att bemöta dessa hot redan existerar, och de är aktivt utplacerade ombord på militära fartyg.

Massiv användning av attackdrönare i Röda havet och utarmning av eskortfartygsbutiker

Sedan starten av attackerna i november 2023 har Houthi-rebellerna avfyrat 300 till 350 drönare, samt ett hundratal anti-fartygsmissiler, för ett femtiotal attacker mot handelsfartyg som kryssar i Röda havet och Adenbukten, som samt mot de tjugo västerländska jagare och fregatter som verkar i detta område, för att skydda dem. Flera handelsfartyg skadades, och ett lastfartyg med Belize-flagga, Rubymar sjönk efter dessa attacker den 2 mars 2024.

Fraktfartyget Rubymar sjönk i Röda havet
Rubymar-lastfartyget sjönk efter att ha träffats av Houthi-attackdrönare i början av mars 2024

För att skydda denna kommersiella trafik, sedan starten av denna Houthi-kampanj "till stöd för den palestinska saken", har den amerikanska flottan, men även den kungliga flottan, den franska marinen, liksom flera andra västerländska flottor, utplacerat jagare och fregatter. Aldrig sedan andra världskrigets slut har västerländska flottor avfyrat så många missiler och skjutit ner så många flygbolag som under detta uppdrag.

Förutom några specifika incidenter, ang den tyska fregatten Hessen, Och där dansk fregatt Iver Huitfeldt, västerländska eskortfartyg, liksom deras system ombord, presterade bra mot Houthi-drönare och missiler, inklusive mot anti-fartyg ballistiska missiler som fångats av dFranska Aster 30 missiler och amerikanska SM-6.

Intensiteten av Houthi-elden skadade dock snabbt missilförråden och VLS för de utplacerade eskorterna. Kan inte fyllas på till sjöss, dessa fartyg har använt sig mer av andra medel över tiden, såsom kortdistans yt-till-luft-missiler ESSM eller Ram, 127 och 76 mm sjöartilleri, och även deras helikoptrar ombord, för att fånga upp Houthi-drönare, relativt långsamma mål och lätt att avlyssna.

Men när det gäller att avlyssna drönare som förblir utom räckhåll för att attackera handelsfartyg, såväl som snabbare kryssningsmissiler, har medel- och långdistansmissilerna Aster och SM-2 ofta gynnats, vilket snabbt tar ut fartygens reserver, och begränsar därför deras stridsautonomi.

Asterfregatten Alsace
Även om de är mycket effektiva, var medel- och långdistans yt-till-luft-missiler inte utformade för att fånga lätta och ekonomiska drönare.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Surface Fleet | Försvarsanalys | CIWS och SHORAD

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna