Kina meddelar att YJ-21 hypersonisk anti-skeppsmissil är i tjänst ombord på dess jagare av typ 055

När det gäller hypersoniska missiler tycks mainstreammedia endast ta hänsyn till de framsteg som gjorts av Ryssland, oavsett om det är Avangards hypersoniska glidflygplan, Kinzhal luftburna missil och 3M22 Tzirkon anti-skeppsmissil, som slog upp rubrikerna för några veckor sedan när fregatten amiral Gorshkov genomförde en utplacering i Indiska oceanen som passerade inte långt från den europeiska kusten. Ryssland är dock inte det enda som har gjort betydande framgångar på detta område. Nordkorea har genomfört flera tester under de senaste månaderna av en ballistisk missil utrustad med ett hypersoniskt glidflygplan, medan Kina erkände att tjänsten 3 år sedan yt-till-yta-missilen av samma typ DF-17, jämförbar i prestanda med den ryska Kinzhal. Detsamma gäller YJ-21 hypersonisk anti-skeppsmissil och dess luftnedsläppta version CJ-21, testad för nästan ett år sedan ombord på en tung jagare av typ 55 samt under vingarna på ett tungt H-6N bombplan. .

Förekomsten av dessa två missiler härledda från den ballistiska missilen DF-21D och toppade med ett hypersoniskt antiskeppsflygplan är inte ny. De observerades verkligen i april 2022, och deras förmodade prestationer, såväl som de taktiska och strategiska konsekvenserna av deras inträde i den indo-Stillahavsregionen, analyserades sedan i en artikel med titeln "Kinas nya YJ-21 och CJ-21 hypersoniska anti-skeppsmissiler är en game changer i Stilla havet". Ingenting har förändrats i grunden sedan denna analys, förutom två saker. Å ena sidan, US Navy, men också de japanska, australiensiska och sydkoreanska flottorna, har åtagit sig att snabbt distribuera den nya RIM-174 SM-6 missilen ombord på deras jagare, den enda västerländska missilen, kanske Aster 30, som effektivt kan avlyssna detta hot. Å andra sidan, Folkets befrielsearmé har just offentligt meddelat att de har denna missil, bryta omertan om honom som hade varat i många månader.

April 2022 ögonblicksbild som visar en H6N bombplan som bär vad som tros vara CJ-21 hypersonisk anti-skeppsmissil

Hittills har det luftvärns- och antiballistiska försvaret av stora amerikanska och allierade jagare utrustade med AEGIS-systemet, förlitat sig på SM-2-missilen för att avlyssna såväl stridsflygplan som kryssningsmissiler, vare sig anti-fartyg eller inte, och ev. terminala ballistiska missiler; samt på SM-3-missilen utformad för att fånga upp ballistiska mål under transitflygning tack vare en kinetisk stötanordning som kan nå mål upp till en höjd av 150 km. Dessa två missiler lämnade emellertid en sårbarhetszon, belägen mellan SM-25:ans maximala höjd på 2 km och den minsta höjden på 60 km för att koppla in den kinetiska stötkroppen på SM-3:an. Dessutom gör manövrerbarheten och hastigheten hos hypersoniska glidflygplan som de som är monterade på YJ/CJ-21- eller 3M22 Tzirkon-missilerna deras avlyssning omöjlig med SM-2, även i dess mest avancerade version.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT