De nya turkiska stridshelikoptrarna T929 Atak 2 kommer att ha ukrainska turbiner

Som vi sa för några dagar sedan, nationaliseringen av den ukrainska motortillverkaren Motor Sich för att hindra den kinesiska gruppen Skyrizon från att ta den kommer det inte att gå utan att skapa allvarliga bekymmer i regionen Zaporizja, där gruppen sysselsätter majoriteten av sina 20.000 XNUMX personer. Det finns en stark rädsla för att den kinesiska gruppens utvisning, som visat stor ambition, särskilt när det gäller investeringar, i slutändan kommer att fördöma hela gruppens aktivitet, som idag allvarligt kämpar för att hitta en tillräcklig aktivitet för att upprätthålla arbetstillfällen. I samma artikel lade vi fram två hypoteser för att motivera Ukrainas president Volodymyr Zelenskijs beslut att genomgå denna nationalisering, utöver önskan att förhindra tekniskt plyndring, med den politiska risken som detta medför om gruppen skulle möta för viktigt svårigheter som hotar dess överlevnad och de jobb som är beroende av den.

Den första var en försäkran som möjligen gavs av västerlänningar, amerikaner och / eller européer om aktivitetsstöd, i den utsträckning att berövande av Kina kunskap och teknik från Motor Sich kommer att göra det möjligt att försena motorns ankomst. under flera år på både det civila och det militära området, vilket i själva verket gav västerlänningar den tid som krävs för att anpassa sig och svara på denna nu oförlåtliga utmaning. Det andra, som vi ansåg vara troligt, var det Ukraina och Turkiet skulle samlas på detta område för att lindra västerländska sanktioner mot Ankara, sanktioner som hämma allvarligt genomförandet av turkiska program såsom Atak T129 stridshelikopter eller TFX-jägaren. Uppenbarligen fick vi det rätt sedan enligt Temel Kotil, presidenten för det turkiska företaget TAI som ansvarar för alla landets militära och civila flygprogram, kommer den nya T929 ATAK 2-stridshelikoptern snart att drivas av ukrainska billturbiner.

T129 Atak-stridshelikoptern fick sina elddop 2018 under den turkiska operationen "Olive branch" som syftade till att skjuta tillbaka jihadistiska och särskilt kurdiska krigare längs dess gräns mot Syrien. fotokredit REUTERS / Murad Sezer / File Photo

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT