Ukraina nationaliserar motortillverkaren Motor Sich, vilket förhindrar kinesisk övertagande

Det är utan tvekan en stor tjänst som Ukraina just har levererat, och dess president Volodymyr Zelenskiy, till USA och väst, genom att besluta att nationalisera den nationella flygmotortillverkaren Motor Sich, för att förhindra att företaget och dess kunskap inom flyg- och helikoptermotorer faller under kontroll av det kinesiska företaget Skyrizon och samtidigt tillåter de kinesiska flygindustrin att fylla deras lucka. inom flygtekniska turbojets och turbopropmotorer. Genom att göra detta utsätter president Zelenskiy Ukraina för Pekings ilska, liksom betydande skadoråtminstone om vi tror på Skyrizons officiella tal.

Övertagandet av Motor Sich av de kinesiska industrikoncernerna Tianjiao Aviation Industry Investment Co (Skyrizon Aircraft) och Xinwei Group genomfördes i december 2019, när det ukrainska företaget UkrOboronProm, som är chef för försvars- och flygaktiviteten i landet, gick med på att sälja till de två grupperna i Peking . 50% av företagets aktier för en miljard dollar, med löfte om många investeringar för att utveckla Zaporizhia-webbplatsen och dess 1 20.000 anställda, samt att upprätthålla aktiviteten och särskilt FoU för detta företag som bland annat utvecklar motorer från Antonovs transportplan, liksom motorer av helikoptrar och drönare.

Motor Sich har nu cirka 20.000 XNUMX anställda i Ukraina, särskilt i Zaporizjia-regionen.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT