Skydd mot flygplan för ryska enheter

När Ryssland insåg överlägsenheten för Natos luftmakt försökte hon aldrig matcha den, som Sovjetunionen gjorde. Moskva har dock alltid varit fast besluten att neutralisera denna militära makt som enligt de brittiska militära myndigheterna representerar "80% av Natos eldkraft". För att uppnå detta inrättade de ryska styrkorna ett sammankopplat flerskiktigt luftfartygsförsvarssystem som kombinerar prestanda och utrustningstäthet. Vi har redan bearbetat Försvar på lång räckvidd, representerad av S350-system, S400 et framtiden S500, liksom försvar med medelväg, föredraget område BUK-system. Nära luftförsvar försummas inte trots prestandan hos lång- och medelstora system. Den består av tre systemfamiljer, var och en med sina egna attribut.

BUK-systemet tillhandahåller medelhög räckvidd mot luftfartyg och missilförsvar för ryska enheter

Pantsir-S1-systemet

Det mest kända ryska kortdistansskyddet mot luftfartyg och skydd mot missiler i media är Pantsir-S1-systemet, vilket betyder "skal" på ryska, identifierat av Nato som SA-22 GreyHound. Detta 8 × 8 lastbilsmonterade system använder två 2mm 2A42M kanoner med hög eldhastighet, samt två sexfaldiga missiler som är utrustade med 30E57-missilen med en räckvidd på 6 km. Pantsir S20 är avsedd att skydda känslig infrastruktur mot luftangrepp, kryssningsmissiler och drönare. Pantsir S1-versionen är redan i drift samtidigt med S2-versionen i de ryska styrkorna, och implementerar och öppnar en ny, effektivare radar. En ny version, identifierad Pantsir SM, kommer att öka detekteringsfunktionerna till 75 km och 40 km engagemangskapacitet tack vare den nya 57E6M-E-missilen. Förutom ryska styrkor har Pantsir exporterats till tio länder, och Serbien har också meddelat att de snart kommer att förvärva det. Ryska styrkor driver mer än 10 Pantsir S140- och S1-system.

Pantsir S2 har massivt distribuerats i Syrien för att skydda rysk infrastruktur

Digitalt system M1 / ​​M2

TOR M1 / ​​2 är ett luftfartygssystem med kort räckvidd med hög mobilitet monterat på ett 9A311-pansarfordon för ryska styrkor. Den består av en P-PADA-radar med K-bandpuls och 8 till 16 luftfartygsmissiler placerade i centrum av tornet i 2 vertikala startceller. Missilerna som används är i allmänhet av familjen 9M331 men kan också vara av 9M338 / 9-familjen i två eller fyrhjulspaket. Helautomatiskt kan systemet engagera upp till fyra mål samtidigt med sina missiler, på ett avstånd av upp till 4 km. TOR säkerställer skyddet av ryska mobila enheter, särskilt stridsenheter, liksom känslig infrastruktur, såsom kommandoposter eller logistikzoner. Det har visat utmärkta prestationer i Syrien genom att fånga upp ett stort antal raketer och drönare som lanserats mot Hmeimim-flygfältet, delvis kompensera de observerade misslyckandena hos Pantsir mot mål som är för små eller för långsamma. TOR M1 / ​​2 används i 15 länder och Ryssland driver mer än 200 enheter idag.

TOR M2 kombinerar rörlighet och kortvarigt engagemang. Lägg märke till den dubbla luckan på taket till överbyggnaden från vilken missilerna skjuts upp

System 2K22 Tunguska


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT