Ny japansk försvarsvitbok nämner Kina och Ryssland som stora hot

« Om det säger sig självt så går det ännu bättre genom att säga det". Denna berömda mening om Talleyrand, som uttalades av den franske diplomaten vid toppmötet i Wien 1814, skulle kunna vara utgångspunkten för ny vitbok om försvar publicerad i den uppgående solens land. Ja, även om Japan traditionellt sett är diskret och försiktigt på den internationella scenen, är det särskilt direktiv och tydligt i detta dokument som kommer att rama in den japanska försvarsinsatsen för det kommande årtiondet, och tydligt utse Ryssland som en "aggressiv nation". och Kina och dess ambitioner på Taiwan som ett stort hot mot regional fred och den internationella balansen som garanterar fred, särskilt eftersom den autonoma ön sedan 1949 presenteras i dokumentet som en strategisk partner för Tokyo, som också delar samma demokratiska värderingar som Japan. Och att försäkra att Japan bör göra allt som är nödvändigt för att upprätthålla status quo som har gjort det möjligt för Folkrepubliken Kina och Republiken Kina att samexistera och till och med växa tillsammans under de senaste 70 åren.

Medan de kinesiska myndigheterna ökar varningarna och styrkornas demonstrationer runt Taiwan mot bakgrund av det eventuella besöket av Nancy Pelosi, talmannen för det amerikanska representanthuset, i Taipei med anledning av en asiatisk turné som startar idag i Singapore, belyser publiceringen av denna nya vitbok tydligt den risk för konflikt som nu finns i Stilla havet, både med Kina kring Taiwanfrågan, med Ryssland i ämnet territoriell konflikt mellan de två länderna runt Kurilöarna, särskilt att dra en parallell till situationen som föregick lanseringen av den ryska offensiven i Ukraina, den senare representerar, enligt Tokyo, ett hot mot freden som överskrider den rent europeiska ramen.

Tokyo säger att Pekings strävan att återintegrera Taiwan i Folkrepubliken Kina, med våld om nödvändigt, utgör ett kritiskt hot mot japanska intressen

Utöver risken med kinesiska och ryska ambitioner är Tokyo i detta ramdokument också oroad över de kopplingar som skapas mellan dessa två nationer, vilka sannolikt kommer att skapa en utmaning för fred och globala balanser långt utöver vad som fanns i tidigare, särskilt i Indo-Stillahavsområdet, är det sant relativt bevarat bortom Koreakriget och de indokinesiska krigen under det kalla kriget. Speciellt Pekings nu tydliga vilja att vid behov knyta Taiwan med våld till Folkrepubliken Kina, betecknas i dokumentet som ett kritiskt hot mot japanska intressen, en term som får sin fulla innebörd när man läser konstitutionen. reviderad 2019 av Shinzo Abe dåvarande premiärminister, och som godkänner användningen av väpnat våld, och i synnerhet de japanska självförsvarsstyrkorna, för att skydda landets vitala intressen, inklusive på ett förebyggande sätt.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT