Taiwan: När och hur kommer Kina att gå till offensiven?

Under flera år har spänningarna mellan Washington och Peking kring Taiwanfrågan fortsatt att växa, för att nu bli det ett ämne som ständigt flirtar med casus belli, mellan flottans och de amerikanska och allierade flygstyrkornas intrång i Sydkinesiska havet och Taiwansundet, avlyssningarna och intrången av folkets befrielsearmé runt ön och de successiva och ömsesidiga svaren. så snart Washington skickar en ny last med vapen, parlamentariker eller medlemmar av regeringen i Taipei. Den krigiska dynamiken är sådan att de väpnade styrkorna i båda länderna nu är engagerade i en kapprustning för att spela ut motståndaren i vad som alltmer verkar vara en oundviklig konfrontation. Men ingen föreställer sig för närvarande att ett utbrott av fientligheter kan inträffa under de kommande månaderna eller åren, Pentagon bedömer för sin del att riskperioden kommer att börja 2027. Med tanke på de industriella program som pågår i Peking, Taipei och Washington, den geopolitiska utvecklingen och ambitionerna hos ledarna för de stora världsmakterna, vilket skulle vara det mest troliga datumet för en kinesisk offensiv att återta Taiwans besittning, och vilken strategi skulle vara som Peking valt för att uppnå detta?

Mot en blockad snarare än ett massivt flyg-amfibieanfall

Ofta, när scenariot med en kinesisk offensiv på Taiwan studeras, utgår det från ett stort flyg-amfibieanfall mot ön, föregås av ett intensivt bombardemang med ballistiska missiler och kryssningsmissiler, även drönare, för att övervinna den defensiva infrastrukturen på ön. En sådan hypotes skulle dock, oavsett nivån på förberedelserna och de medel som används av Peking, vara en extremt riskabel strategi för Folkets befrielsearmé. Faktum är att de sällsynta stora flyg-amfibieoperationer som har genomförts framgångsrikt i historien har varit antingen mot svagt försvarade kuster (Operation Torch 1942, Operation Musketeer 1956), eller när angriparen disponerade på ett sådant sätt obestridlig luft- och sjööverlägsenhet, och betydande medel för att försvaga motståndarens försvar och logistiska linjer (Operationer Overlord och Dragoon 1944, Landningar av Iwo Jima och Okinawa 1945, Operation Chromite (Incheon-landning) 1950, San Carlos 1982).

Landsättningen av franska och brittiska styrkor i Egypten 1956 var en av det kalla krigets vändpunkter. Trots de europeiska styrkornas militära framgångar var de tvungna att dra sig tillbaka inför det sovjetiska hotet att använda kärnvapen och Washingtons fördömande av denna operation.

Men som motgångarna för den ryska flottan och flygvapnet i Ukraina perfekt har visat, är det mycket riskabelt att vilja beröva en motståndare dess defensiva luft-, luft- och fartygsskyddsförmåga, även genom att göra intensiv användning förebyggande kryssnings- och ballistiska missilangrepp. I själva verket kunde mobiliseringen av en stor marin- och flygflotta för att utföra ett anfall på Taiwan endast ske efter att flygvapnet, luftvärnet, kustförsvaret och den taiwanesiska flottan har neutraliserats helt, det vill säga efter en första stridsfas av relativt lång varaktighet, med risken att ett sådant luft-, ballistiskt och cyberkrig kommer att provocera fram USA och dess allierades ingripande, men också, eftersom detta är fallet i Ukraina, radikaliseringen av den civila taiwanesen. befolkning, vilket gör den eventuella administrationen av ön svårare när de taiwanesiska styrkorna väl har besegrats.

Ett annat alternativ finns dock för Peking, att förlita sig inte på ett flyg-amfibieanfall, utan på en ogenomtränglig marin- och luftblockad av ön, för att försvaga taiwanesernas beslutsamhet över tiden, samtidigt som de begränsar direkt konfrontationer mellan PLA och de taiwanesiska styrkorna, åtminstone genom att hindra dem från att påverka civilbefolkningen och infrastrukturen för mycket. Liksom den marin- och luftblockad som J. F Kennedy genomförde 1962 runt Kuba efter leveransen av sovjetiska ballistiska medeldistansmissiler på ön, skulle syftet med en sådan blockad vara att hålla avstånd amerikanskt och västerländskt militärt och tekniskt stöd till ön. ön, samtidigt som den amerikanska flottan och det amerikanska flygvapnet hamnar i en komplex situation att hantera när det gäller internationella relationer. På lång sikt skulle blockaden också undergräva hela ekonomin på ön, men också hela planeten, som är mycket beroende av halvledare som produceras i landet. Faktum är att, och även om sammandrabbningar kommer att vara oundvikliga mellan taiwanesiska och kinesiska styrkor i ett sådant scenario, kommer konfrontationen att förbli under en tröskel som sannolikt inte kommer att mobilisera den allmänna opinionen och västerländska politiska ledare, till skillnad från den situation idag där Ryssland står inför efter de många strejker och övergrepp mot ukrainska civila från ryska arméer.

Även om den kinesiska flottan snart kommer att ha ett dussin stora amfibiefartyg av typ 072 och typ 075, skulle ett amfibieanfall på Taiwan vara en mycket riskabel militär operation utan försäkran om absolut luft- och sjööverlägsenhet för styrkorna.

Förutsatt att blockaden är tillräckligt motiverad på den offentliga och internationella scenen, och att medlen för att säkerställa dess effektivitet implementeras effektivt under en tillräcklig period på flera månader, är det mycket troligt att det då skulle vara en fråga om den bästa strategin för Peking att återta kontrollen över den 23:e provinsen, samtidigt som de håller taiwanesernas civila motstånd under kontroll och presenterar på den internationella scenen en berättelse som sannolikt kommer att demobilisera många potentiella allierade på ön.

Vad innebär att hålla en blockad mot den amerikanska flottan?


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT