Japan och Sydkorea planerar närmande mitt i stigande regionala spänningar

För att hantera maktökningen för de kinesiska men också nordkoreanska och ryska arméerna i teatern i västra Stilla havet kan Washington förlita sig på tre mäktiga allierade, militärt effektiva och moderna: Japan, Sydkorea och Taiwan. . Tyvärr för USA, och i motsats till situationen i Europa där gårdagens motståndare kunde sätta stopp för sina tidigare spänningar för att möta Sovjetunionen från slutet av 3-talet, var riskerna i Stillahavsteatern, om inte mindre, i alla fall mer lokaliserat, på hela det kalla kriget. Faktum är att Tokyo, Taipei och Seoul långt ifrån tvingats göra gemensam sak inför ett större hot, har följt olika vägar när det gäller försvarssamarbete, medan spänningarna som ärvts från de övergrepp som de kejserliga japanska arméerna begick under den första del av 40-talet på dessa två grannar, förvärrades regelbundet av nationalistiska rörelser i interna politiska syften.

Sålunda, 2020, medan de tre länderna är direkt beroende av USA för sitt försvar, att de delar gemensamma stora hot och att det finns betydande ekonomiska beroenden mellan dem, samarbetade inte deras väpnade styrkor eller utbytte ens information som var avgörande för alla, till exempel upptäckt av nordkoreanska missiluppskjutningar. Sedan dess, i synnerhet på grund av nya ledares tillträde till makten i Japan och Sydkorea, och framför allt den mycket betydande ökningen av uppfattningen om det kinesiska och nordkoreanska hotet, har relationerna mellan länderna börjat utvecklas. Detta var särskilt fallet i mars 3, under besöket av den amerikanske försvarsministern Lloyd Austin, när den japanska försvarsministern Nobuo Kishi bekräftade att amerikanska styrkor stationerade i Japan kunde använda japanska baser för att stödja taiwanesiska väpnade styrkor, dessa kommer att möta en kinesisk attack. Sedan dess har saker och ting utvecklats ytterligare, särskilt med anledning av publicering av den nya japanska försvarsvitboken sommaren 2022, som utpekar Kina men också Ryssland som stora hot, och att utse Taiwans de facto autonomi som en kritisk säkerhetsfråga för landet.

Nordkorea avfyrade nästan 2022 ballistiska missiler och kryssningsmissiler 88, till stor del mot Japanska havet, medan Sydkorea och Japan inte har delat detektionsinformation sedan 2019

Situationen var dock mer komplex mellan Tokyo och Seoul. Under drivkraften från Moon Jae-ins regering försämrades förbindelserna mellan de två länderna avsevärt under 2019, efter att Sydkoreas högsta domstol bekräftade giltigheten av ett regeringsbeslut som kräver att Japan ska betala skadestånd till Sydkorea för tvångsarbete av landet. befolkningen under den japanska ockupationen av halvön 1910 till 1945, medan denna fråga för Tokyo hade lösts genom avtal och ekonomisk kompensation som beviljades 1965 och sedan 1998. Dessa spänningar, ursprungligen ekonomiska, ledde till en betydande försämring av militären samarbete, som var långt ifrån mycket långt framskridet mellan de båda länderna, med i synnerhet slutet på samarbetet för att upptäcka ballistiska missiler som avfyrats av Nordkorea. Det är med största sannolikhet att återfå det samarbete som nu är nödvändigt för de två länderna inför spridningen av missiluppskjutningar från Pyongyang, men också att samarbeta inför de alltmer talrika och betydande intrång från den kinesiska och ibland ryska flottan och flygflottor, som Sydkoreas utrikesminister Park Jin meddelade vid en presskonferens i helgen att den sydkoreanska regeringen arbetade på en ny plan som potentiellt skulle tillåta de två länderna att förnya ekonomiska och särskilt militära band mer djupgående.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklarna i full åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis föremål". Flash-artiklarna är tillgängliga i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till de fullständiga analys-, nyheterna och syntesartiklarna. Artiklar i arkivet (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Köp av prenumerationer är endast tillgängligt från webbplatsen - avsnittet Prenumerationer och verktyg


Om du vill veta mer

Meta-försvar

GRATIS
SIKT