12 hangarfartyg, 150 jagare och fregatter, 66 SNA ..: den nya planen för den amerikanska flottan möter äntligen den kinesiska utmaningen

Som vi redan har diskuterat flera gånger har den amerikanska flottans kapacitetsplanering varit minst sagt kaotisk under de senaste 20 åren, mellan hänsynslösa utgifter för vissa dåligt kalibrerade program som Zumwalt-förstörarna och LCS-korvetterna, och motsägelsefulla skiljeförfaranden från Vita husets och kongressens sida. Utmaningen var därför avsevärd för amiral Gilday, chefen för sjöoperationer, att återställa ordningen i denna planering, samtidigt som den amerikanska verkställande och lagstiftande grenen sattes i samma riktning, för att ta upp vad som verkar bra utgör den största utmaningen för den amerikanska flottan. makt i historien, uppkomsten av kinesisk sjöstyrka. Efter flera försök och ett tillvägagångssätt med tre alternativ som presenterades för några månader sedan, presenterade NOC slutligen den efterlängtade Navigationsplan 2022, dokumentet som representerar den militära men också industriella strategin som rekommenderas av den amerikanska flottans generalstaben för de kommande två decennierna.

Det minsta som kan sägas är att detta dokument äntligen tar fullt mått av utmaningen som representeras av Kinas framväxt på det militära området, och i synnerhet på det marina området, samtidigt som Peking producerar nu 5-6 nya jagare och kryssare varje år, 2 till 3 nya fregatter, samt ett hangarfartyg vart 3:e år och 1 stort amfibiefartyg varje år, och att man beräknar att det nu är möjligt för det att sjösätta en kärnkraftsdriven ubåt och 1 till 2 konventionellt drivna ubåtar varje år. Med andra ord, att bygga på det nuvarande momentumet, Folkrepubliken Kina kommer 2035/2040 att ha en flottstyrka som består av 4 till 5 hangarfartyg, 80 jagare och kryssare, 60 fregatter och 20 stora amfibiefartyg, med stöd av 15 till 20 atomattackubåtar och ett sextiotal konventionella ubåtar för att konfrontera USA:s 7:e flotta flottan med ansvar för västra Stilla havet och Indiska oceanen. Denna flotta skulle då vara perfekt dimensionerad för att utföra en offensiv mot Taiwan, i synnerhet genomförandet av en marin blockad som sannolikt kommer att hålla den amerikanska flottan på avstånd. Dessutom verkar Ryssland samtidigt vara fast beslutet att öka produktionen av sina egna ubåtar, i synnerhet dess SSGN Yassen-M-klass och dess SSK-klass Lada och Improved Kilo, samtidigt som de stödjer ett försök att producera en offshore-flotta som består av moderna fregatter och jagare, men saknar hangarfartyg.

Konstnärens intryck av NGAD F/A-XX föreslagen av Boeing

För att bemöta detta dubbla hot, och upprätthålla betydande manövreringsförmåga i Medelhavet och Persiska viken, beslutade amiral Gilday att ställa problemet direkt till de amerikanska politiska beslutsfattarna i Vita huset och i kongressen. Enligt det presenterade dokumentet är det verkligen nödvändigt för den amerikanska flottan att utvecklas mot ett ambitiöst format som kan möta de utmaningar som Peking och Moskva ställer, baserat på en plan som förutser en maktökning under tjugo år för att återvinna kapacitet förlorat sedan det kalla krigets slut, och till och med vida överträffat förväntningarna på det tredje och mer ambitiösa alternativet som presenterades för kongressen för bara tre månader sedan. Formatet för den amerikanska flottan skulle sedan baseras 3 på:

 • 12 Columbia-klass SSBN Baltic kärnmissilubåtar
 • 12 förbättrade kärnkraftsdrivna hangarfartyg av Nimitz- och Fordklass
 • 66 nukleära attackubåtar och utskjutare av kryssningsrobotar av Virginia-klassen, den nya SSN(x)-klassen och den nya klassen av SSGN avsedda att ersätta 4 Ohio som utför denna funktion
 • 96 stora ytkombattanter av klasserna Zumwalt, Burke och nya jagare DDG(x)
 • 56 "små" ytstridande i Constellation-klass
 • 31 stora amfibiefartyg och 18 nya lätta amfibiefartyg
 • 82 logistik- och supportfartyg
 • 150 stora robotstyrda autonoma ytfartyg och ubåtar
 • 1.300 5 35:e generationens F-XNUMXC jaktplan och nya NGAD F/A-XX
 • 900 luftburna anti-ubåtsplattformar som P-8A Poseidon och MH-60R
 • 750 stödflygplan och helikoptrar

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT