Enligt sin stabschef kan den amerikanska flottan inte engagera sig på två stora fronter samtidigt

Att säga att den amerikanska flottans varvsplanering har varit kaotisk under de senaste 20 åren skulle vara en underdrift. Mellan de avbrutna eller mer än nedslående program som Zumwalt-förstörarna och det Littorala stridsskeppet, en budget i liten utveckling, och inför en extraordinär kinesisk ansträngning för effektivitet och återfödelsen av rysk flottkonstruktion, är det sant att den amerikanska flottans flotta överhöghet, som fortfarande för några år sedan betraktades som omöjlig, nu står inför utmaningar som inte setts sedan andra världskrigets slut. Dessutom kritiseras de amerikanska varven själva nu mycket för sina ständigt stigande kostnader, sina deadlines som sällan hålls, och för vissa mer än restriktiva kvalitetsproblem, till och med gå så långt att de orsakar ett tidigt tillbakadragande av helt nya fartyg, även att antalet tillgängliga stridsfartyg har återigen blivit en strategisk fråga.

Efter år av irrfärder till stor del betingade av politiska tävlingar mellan Vita huset och kongressen har den amerikanska flottan uppenbarligen beslutat att inte längre absorbera konsekvenserna av dessa oppositioner, utan att ställa den verkställande makten som lagstiftare inför verkligheten, även om det innebär förtjockning av linjen utöver vad som är rimligt. Alltså efter att ha presenterat tre marina industriella planeringsprogram strukturerad för att lämna lite val till amerikanska folkvalda tjänstemän, är det dess stabschef amiral Mike Gildays tur att tydligt presentera alternativen och konsekvenserna av det politiska och industriella förhalande som har hämmat dess utveckling de senaste åren. Inför den amerikanska senatens armékommitté meddelade officeren att den amerikanska flottan inte längre kunde svara samtidigt på två stora åtaganden, om den var tvungen att motverka den kinesiska flottan samtidigt i Stilla havet och den ryska flottan i Atlanten Ocean och i Europa. I bästa fall, säger han, kan den amerikanska flottan engagera sig på ena fronten och innehålla den andra, men inte i något fall påtvinga sig båda parallellt.

USA:s flottplanering kommer inte bara att ha lidit av brist på medel under de senaste åren, den måste också ta mycket tveksamma beslut vad gäller kapacitet, såsom Littoral Combat Ship eller Zumwalt-jagarna.

Om uttalanden från stabschefen för den amerikanska flottan utgör en hård verklighetskontroll riktad till de amerikanska senatorerna, de är ingen överraskning. Under de senaste tio åren har Peking faktiskt utvecklat sina marina kapacitet avsevärt, och nu ställer över 350 stridsfartyg inom Naval Forces of the People's Liberation Army, medan den amerikanska flottan inte har några idag. idag, endast 298, och detta antal är förväntas minska under de kommande åren. Visserligen, när det gäller tonnage, eldkraft och utbildning, utklassar den amerikanska flottan fortfarande klart sin kinesiska motståndare, och ställer in 5 gånger fler hangarfartyg och attackfartyg, 3 gånger fler jagare och kryssare och 4 gånger fler atomubåtar än Peking. Den kinesiska flottan har dock strukturerat sig på ett mycket konsekvent sätt för att möta hypoteserna om engagemang i västra Stilla havet och i Indiska oceanen, med många fregatter och korvetter, samt en stor flotta av ubåtar med konventionell framdrivning perfekt anpassad till detta använda sig av. Dessutom kommer detta att fortsätta växa snabbt, med 65 nya fartyg som förväntas under de kommande 4 åren, och en beräknad storlek på mer än 450 fartyg till 2030, inklusive många jagare, atomubåtar och förmodligen två nya tunga hangarfartyg.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT