Kan européerna inte stödja Ukraina militärt?

Det som står i kontrast idag mot de tal som hölls för bara ett år sedan, både av politiker och på tv, om den rysk-ukrainska konflikten.

Där en konstgjord eufori, som medvetet ignorerade de omvandlingar som genomfördes i Ryssland för att rätta till de svagheter som noterades under de första månaderna av kriget, lovade att de ryska arméerna skulle slå sönder inför den ukrainska motoffensiven, utrustade med nya västerländska pansarfordon, en känslan av nederlag påverkar nu presidentskapet i Kiev.

TMen bortom själva framtiden för Ukraina, som vi vet är avgörande för säkerheten i Europa, de gränser som européerna når idag, oförmögna som de är att stödja de ukrainska arméerna, inför det ryska hotet, ett land som är tolv gånger mindre rikt, och fyra gånger mindre befolkad än Västeuropa, väcker en annan fråga, också kvar under mattan: är européer idag kapabla att upprätthålla en konfrontation militärt med Ryssland?

Inga fler granater, inga fler luft-till-luft-missiler: en våg av panik drabbar Ukraina

Ekon som kommer i dag från Ukraina visar en situation av framskriden svaghet i Kievs arméer för att möta de ryska arméerna. Enligt rapporter från västerländska journalister närvarande vid sidan av de ukrainska styrkorna skapade frånvaron av luftvärnsmissiler och granater stora misslyckanden i härdningen av frontlinjen, vilket ökade rädslan för katastrofala scenarier, såsom ett brott på denna linje och krossningen. av vissa ukrainska städer, som Charkiv, under ryska bomber och missiler.

Ukraina M777
Det ukrainska artilleriet är nu kraftigt handikappat av bristen på granater.

Även det ukrainska presidentskapet visar tydliga tecken på upphetsning, och en oro som är svår att låtsas, även för en före detta skådespelare. Och av goda skäl! Upphörandet av amerikanskt bistånd sedan slutet av december 2023, blockerat av representanthuset med republikansk majoritet, har berövat de ukrainska arméerna den navelsträng som höll dem flytande.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Politik och budget | Försvarsnyheter | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

7 Kommentarer

  1. Mot början av artikeln står det under fotot av M777:an "Även det ryska presidentskapet visar uppenbara tecken på upphetsning" istället för det ukrainska presidentskapet, en liten smet som ger meningen en helt annan innebörd (kl. Först trodde jag att det var Putin som var exalterad över sin kommande seger).

    • Dessa är externa lager, inte produktion, därför inte hållbara över tid. dito för SCALP/Storm Shadow som Fr och Uk försöker återhämta sig i Grekland, Marocko, UAE etc. för att skicka dem till Ukraina. Det är en one-shot. Så det passar inte in i ekvationen på medellång sikt, i kärnan av ämnet för artikeln.

  2. det första problemet kommer från USA:s önskan under 10 år att utplåna den europeiska vapenindustrin, vilket innebär att Europa är oförmöget att verkligen hjälpa Ukraina idag, efter varje land separat till sina bollar, Frankrike är ekonomin (och detta kommer sannolikt att sist), Tyskland som Scrooge är besatt av sin blomstrande ekonomiska situation, efter att ha nått slutet av sin russofila logik, överför allt till Kina, för att inte tala om dess ohälsosamma misstro mot Frankrike, Italien anser att staten dess flotta, för att inte tala om dess närhet till Ryssland. Så EU är framför allt ett frihandelsområde, men varje land spelar sin egen låt, vilket gör EU mer till ett byte än ett rovdjur, det kommer att bli desto mer iögonfallande oavsett om Trump eller inte, USA:s blick riktas nu mot Kina.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna