Har Frankrike tappat sin fräckhet i försvarsinnovation?

Tidigare i veckan lanserade den franska försvarsinnovationsbyrån två utlysningar för projekt att designa lösdrivna ammunitionsmodeller. Dessa vapen, ibland felaktigt kallade självmordsdrönare, markerar nyheterna i den ukrainska konflikten, med ankomsten av Switchblade 300 och 600 modellerna och mystisk Phoenix Ghost speciellt designad av den amerikanska försvarsindustrin på begäran av ukrainarna. Emellertid framkom inte effektiviteten av lösdriven ammunition under denna konflikt, inte ens under kriget i Nagorno Karabach 2020 under vilket de israeliskt tillverkade Harops och Orbiters mättade det armeniska försvaret. Den här typen av ammunition har faktiskt funnits i flera decennier, till exempel den israeliska Harop gjorde sin första flygning 2003, och användningen av dem har blivit föremål för oro sedan mitten av 2010-talet, till den grad att de inspirerade filmscenarier. ett stort spektakel, utan att detta genererade någon reaktion från militärens och de franska storindustriernas sida.

Tyvärr är exemplet med den franska antändningsfördröjningen när det gäller lösdrivande ammunition långt ifrån anekdotisk, och andra nya exempel, inom området drönare, elektronisk krigföring, aktiva skyddssystem, CIWS och många andra, visar att Frankrike, som hade byggt dess framgång med sin förmåga att förutse uppkomsten av denna typ av behov och att svara på det på ett kreativt, innovativt sätt och särskiljande från vad amerikanerna, britterna och tyskarna erbjöd, har uppenbarligen flyttat bort från dess traditionella finare till den grad. att man kan undra om landet faktiskt har tappat den fräckhet och den innovationsanda som präglade dess industriella förhållningssätt. I den här artikeln kommer vi att studera orsakerna som ledde till denna situation, men också lösningarna för att komma ur denna spiral som på lång sikt skadar både den nationella försvarsindustrin och landets strategiska autonomi och internationella inflytande. samt försvarsmaktens effektivitet i ett sammanhang som ändå är allt mer spänt.

Om Switchblade 300 känner till sin storhetstid idag, gick den i tjänst hos de amerikanska specialstyrkorna 2011 och användes framgångsrikt i Afghanistan och Irak

De historiska skälen till framgången för fransk försvarsinnovation

Från början av 50-talet åtog sig Frankrike att återuppbygga sin försvarsindustri och att göra den till ett verktyg i sin suveränitets och sitt internationella inflytandes tjänst. För att uppnå detta gjorde man ett särskilt lönsamt val, att förlita sig på en mycket dynamisk och smidig organisation av sina försvarsprogram som ger innovation en prioritet, för att effektivt positionera sig mot de amerikanska och sovjetiska jättarna, men också till de brittiska industrin fortfarande mycket närvarande på den internationella scenen vid den tiden. Snabbt visade franska tillverkare denna fräckhet när det gäller innovation, med till exempel ankomsten av Mirage III, Alouette-helikoptrar och AMX-pansarfordon. Ansträngningen fortsatte på 60- och 70-talen och Frankrike positionerade sig i andra banbrytande sektorer, såsom missiler med Magic, Exocet och Milan, eller ubåtskonstruktion med kärnvapenuppskjutningsubåtar. klass Redoutable, och genom att producera nya högkvalitativa strider flygplan och helikoptrar, såsom Mirage F1 och Super Frelon, Gazelle och Puma helikoptrar, de senare samproducerade med Storbritannien.

En ikon för kreativiteten och fräckheten hos fransk försvarsteknik, Mirage III stack ut när det gäller prestanda och kapacitet för det bästa amerikanska flygplanet i Century-serien.

Denna benägenhet för innovation och djärvhet kulminerade i början av 90-talet, med den samtidiga ankomsten av Rafale-programmet, lätta smygfregatter, missiler som MICA och Hades, Tiger-helikoptern och striden Leclerc, som alla erbjuder mycket markanta fördelar gentemot -vis konkurrerande amerikanska och europeiska modeller. Således var La Fayette FLFs de första fartygen i linjen designade specifikt för att minska deras radarbild; MICA erbjöd oöverträffade möjligheter och mångsidighet med sina två utbytbara IR/EM-sökare, och Hades ballistiska missil följde redan en semi-ballistisk bana för att motverka sovjetiskt antiballistiskt försvar, mer än 10 år före Iskander. När det gäller Tiger, som sedan skulle beställas i 225 exemplar av Light Aviation of the Army, erbjöd den anskaffnings- och användningskostnader som var mer än 2 gånger lägre än för den amerikanska Apache, för jämförbar prestanda. Till slut, i början av 90-talet, var den franska industriproduktionen perfekt konkurrenskraftig och erbjöd innovativa tillvägagångssätt som skilde sig från de i USA, vilket har gjort det möjligt för landet att etablera sig som den tredje exportören av försvarssystem på planeten, bakom USA och Ryssland.

Utveckling mot ett konservativt förhållningssätt till försvarsindustriell produktion


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT