Tyskland väljer CH-47F Chinook tung helikopter för att ersätta sin CH-53G

Efter mer än ett års tvekan har Berlin äntligen fattat sitt beslut om att byta ut sina tunga transporthelikoptrar CH-53G. Enligt tysk press, skulle den tyska försvarsministern Christine Lambrecht verkligen ha valt den modell som Boeing föreslagit, CH-47F Chinook, istället för CH-53K, för att utrusta Bundeswehr. Huvudargumentet till förmån för Boeing-flygplanet är uppenbarligen dess pris för inköp men också för underhåll, Berlin planerar att förvärva 60 flygplan för 5 miljarder euro, medan det skulle ha varit möjligt att förvärva endast 40 CH-53K för samma summa. Förutom, Chinook används redan av många europeiska flygvapen, som erbjuder möjliga synergier i underhåll och utbildning för de tyska arméerna.

Slutligen, även om det inte nämns, kan vi också tro att förvärvet av 60 CH-47K byggt av Boeing kommer att göra det möjligt att jämna ut relationerna med den amerikanska flygplanstillverkaren efter annulleringen av viljan att beställa 45 stridsplan Super Hornet och Growler, att vända sig till F-35A och Typhoon. Som förvärvet av Lightning II och Typhoon elektronisk krigföring, kommer den tyska arméns nya helikoptrar att finansieras från den utrustningsfond på 100 miljarder euro som presenterades av förbundskansler Olaf Scholz dagen efter starten av den ryska offensiven i Ukraina.

De första tyska Ch-53G togs i bruk i början av 70-talet och flottan kämpar nu för att upprätthålla tillfredsställande tillgänglighet, samtidigt som underhållskostnaderna har skjutit i höjden de senaste åren.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT