Frankrike kommer att leverera CAESAR mobila artillerisystem till Ukraina

Uppdatering 23/04: Informationen om Caesars avgift på den marockanska orden var felaktig, andra stycket har därför ändrats efter denna nya information.

I en intervju med fokus på internationella politiska frågor som ges till qRegionaltidning i Väst-Frankrike, antydde president Macron att utöver de diplomatiska ansträngningarna som utfördes i samordning med Ukraina för att upprätthålla kontakten med Kreml, hade Frankrike också ökat sina ansträngningar för att leverera vapen till Ukraina, med hänvisning till pansarvärnsmissiler MILAN samt, och detta är en första , CAESAR 155 mm mobila artillerisystem, en pistol känd för sin höga precision, räckvidd och stora rörlighet. Vid första anblicken verkade denna förklaring överraskande, eftersom Frankrike aldrig hade nämnt ett sådant initiativ, och framför allt armén har idag bara 76 CAESAR-vapen, knappt det antal som krävs för att uppfylla sitt operativa kontrakt med NATO. Man kunde då tro att presidenten hade gjort ett misstag, eller hade förväxlat det med annat material som luftvärnsmissilen SATCP Mistral som vi vet också levereras till ukrainarna.

Information som tagits, det är inte så, och Frankrike kommer verkligen att leverera ett batteri av CAESAR-system till Ukraina, "mindre än 10" enligt våra källor. Dessa vapen kommer att tas från beståndet av franska system, utan att det påverkar bemanningen av systemen i regementen. I motsats till vad vi skrev inledningsvis kommer dessa fat inte att tas från Nexter produktionslinjer som pågår för Export, eftersom industrimannen själv har upptäckt detta presidentbeslut i pressen. Med all sannolikhet kommer därför de system som kommer att skickas till Ukraina att tas från arméns regenererande lager, utan att det påverkar bemanningen av regementena, och kommer att kompenseras för senare genom en ny order, troligen inom ramen för den order som meddelades kl. början på året för 33 nya generationens CAESAR-system för att ersätta de AUF1 självgående kanonerna som hade tagit slut.

CAESARs räckvidd och noggrannhet överstiger vida de för motsvarande ryska system som för närvarande är i bruk

Sedan början av den ryska offensiven har Frankrike alltid varit särskilt diskret med sina vapenleveranser till Ukraina, vilket dessutom har förtjänat det ofta otillbörliga förebråelser från vissa statsöverhuvuden, Östeuropa lika dåligt informerat som tvingande. Men Paris hade hittills begränsat sig till leverans av ammunition, bränsle, skyddssystem och vissa missiler som MILAN och Mistral. Faktum är att den kommande leveransen av mobila artillerisystem som CAESAR utgör en verklig utveckling av de franska ståndpunkterna i denna konflikt, medan den senare, enligt president Macron, inte har haft någon kontakt med sin ryska motsvarighet sedan avslöjandena av Boucha. massaker. Och genom att leverera CAESARs svarar Paris med största sannolikhet på det mest trängande behovet för de ukrainska arméerna inför den ryska offensiven i Donbass, som håller på att förvandlas till en strid av artilleri och eldkraft, och inte längre ett försök till krig. rörelse som i början av kriget.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT