Kina levererade HQ-22 långdistansluftvärnsmissiler till Serbien

Kina är bara en ny aktör när det gäller export av luftvärnssystem, men det etablerar sig på allt fler marknader, inklusive i Europa. Därför det kinesiska HQ-9, ett system som är jämförbart med det ryska S-300, valdes ursprungligen av Ankara 2015 och erbjuder, enligt de turkiska myndigheterna, ett förhållande mellan prestanda och pris som är mycket högre än för ryska och västerländska system. Om Turkiet, under påtryckningar från sina NATO-allierade, slutligen avbröt denna order, för att äntligen vända sig till den ryska S-400, som fick mycket värre konsekvenser för Ankara, har Peking under de senaste åren noterat andra framgångar, och tvingat sig huvudsakligen i sin inflytandesfär men också i länder som traditionellt vunnit över till ryska system. Således har HQ-9-systemet beställts av Algeriet, Turkmenistan, Uzbekistan, Pakistan och även nyligen Marocko, medan HQ-22 har exporterats till Myanmar, Thailand, Turkmenistan såväl som till Serbien.

Det är just till denna sista kund som Peking just har skickat, genom en imponerande utplacering av sina nya Y-20 militära jumbojet, batterierna som beställdes 2020 av Belgrad, samt MAN CH-92 drönare. Totalt 6 Y-20 transportplan genomförde en 2-dagars luftbro via Baku i Azerbajdzjan och Ankara i Turkiet, för att transportera systemen till Serbien, vilket utgjorde en demonstration av den nya kapaciteten hos flygvapnet i People's Liberation Army, och dess nationella apparat. För Belgrad, en traditionell partner till den ryska försvarsindustrin, innebar denna order inte bara att markera dess närmande till Peking, utan också för att undvika konsekvenserna av amerikanska sanktioner i händelse av köp av ryska S-400 i förhållande till CAATSA-lagstiftningen, medan landet är en kandidat för inträde i Europeiska unionen.

6 kinesiska Y-20 transporterade de nya luftvärnssystemen till Belgrad

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

Artiklar med full tillgång finns tillgängliga i " Gratis föremål". Prenumeranter har tillgång till de fullständiga artiklarna Analyser, OSINT och Synthesis. Artiklar i Arkiv (mer än 2 år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

Från €6,50 per månad – Inget tidsförpliktelse.


Relaterade inlägg

Meta-försvar

GRATIS
SIKT